Itt a tél

havas eső, hétvégén jön az első hó, illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy hét alatt vált az időjárás téliesbe a vénasszonyok nyarából. Október 20-án délen még több helyen 25 fok fölé melegedett a levegő. Most vasárnap viszont 10 fok sem lesz, és havazni fog a hegyekben.
Vágólapra másolva!

Legalább 8 Celsius-fokkal hidegebb lesz vasárnap, mint szombaton. Az erős hidegfront miatt már szombat este havas esőre, havazásra kell számítani. "Szombaton délelőtt 10-11 fokig nő a hőmérséklet északkeleten, sőt délen még 15 fok fölötti hőmérséklet lesz, de azután nem melegszik tovább a levegő" - mondta Balázs Roland, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ügyeletese az [origo]-nak.

Vasárnap hajnalban már fagyni fog, a jelenlegi előrejelzések szerint Ajka és Veszprém környékén lesz a leghidegebb. Kora reggel a legmelegebb tájakon sem lesz több 4 foknál. Napközben szerte az országban kiegyenlítetten hideg idő lesz, 2-7 fokkal.

Több helyen megerősödik az északi szél, emiatt két-három fokkal hidegebbnek tűnik majd az idő a valóságosnál. Hétfőn és kedden sem lesz melegebb, 3-9 fok lesz a legmagasabb nappali hőmérséklet. Némi különbség hajnalban, kora reggel lesz érezhető: hétfőre mínusz 2, keddre mínusz 1 fokig csökken a hőmérséklet.

Forrás: OMSZ
Így szorul ki a meleg Közép-Európából (a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központjának előrejelzése kb. 1500 méteres magasságra)

Hóra vált az eső

Borult lesz az ég szombattól keddig. Már szombaton jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani. Az eső délután kezd átváltani havas esőre, hóra az északnyugati határ mentén, majd estétől a Dunántúlon és Észak-Magyarországon. A hó csak a magasabban fekvő területeken marad meg másnapig. Vasárnap elsősorban eső lesz, de havas eső is előfordulhat. Havazás a hegyekben valószínű. Hétfőn is többfelé valószínű eső, zápor. Havas esőre és hóra nyugaton kell számítani.

A lehűlést az okozza, hogy a hidegfront mögött több hullámban sarkvidéki eredetű levegő önti el a Kárpát-medencét. A sok csapadéknak az az oka, hogy éppen a medence fölött találkozik a hideg levegő a Földközi-tenger vidékéről érkező enyhe és nedves légtömegekkel az OMSZ tájékoztatása szerint.

Forrás: MTI/Rosta Tibor
2011-ben november 18-án esett le az első hó

Ilyenkor biztosan nem jó már a nyári gumi

Az őszi-téli szezonban eddig a fagyzugairól ismert Zabaron mérték a leghidegebbet: október 11-én mínusz 3 fok volt reggel a Nógrád megyei községben. A hideg levegő a jövő héten már nem mozdul Magyarország fölül, így valószínűleg ennél hidegebb is lehet egy-egy hajnalon.

A lehűlés és a havas eső miatt jobb, ha az autósok téli gumira váltanak. Amikor az átlaghőmérséklet 7 fok alá csökken, akkor a téli abronccsal már biztonságosabban lehet közlekedni, mint a nyárival (további tippek a kocsi őszi-téli felkészítéséről Autó rovatunkban). A hazai autósok jelentős része tavasszal nem váltotta le a téli gumikat, amelyek nyáron elkopva most veszélyesek lehetnek.

Hosszabb reakcióidőre számítsanak

Az erős hidegfront miatt köd nem akadályozza a közlekedést, viszont hosszabb lesz a reakcióidő a megszokottnál. Ilyenkor légköri okai is lehetnek a fejfájásnak, a vérnyomás ingadozásának és az álmosságnak. Fokozódik a görcshajlam, emiatt a frontbetegeknél több lehet az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcs. Hétfőn kettős fronthatásra kell számítani, amikor a fentieken túl fáradtságérzet, levertség és vérnyomás-ingadozás léphet fel, sőt alvási zavarok is előfordulhatnak.

A fagy miatt érdemes meleg helyre vinni vagy betakarni a hidegre érzékeny növényeket, vízteleníteni a kerti csapokat. A lehűlés miatt lehull a fák levele. Ahonnan az avart nem lehet zöldhulladékként elszállítatni, érdemes komposztálni (erről szóló zöld tippjeinket itt olvashatja).