Így néz ki az űrből a Sandy hurrikán

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Űrállomás legénysége készített felvételt az óránként 170 kilométeres széllökésekkel éppen Kuba keleti része felett örvénylő Sandy hurrikánról. A karibi térségben tomboló Sandy legalább huszonegy emberéletet követelt és jelentős károkat okozott Kubában is.
Vágólapra másolva!

Az ítéletidő miatt a Kubában tizenegy ember, köztük egy négyéves kisfiú veszette életét. Kilencen a kelet-kubai Santiago tartományban haltak meg, ketten pedig Guantánámo tartományban. Kilenc ember halt meg Haitin és egy Jamaicán.


A Sandy nevű trópusi ciklon csütörtökre virradóra csapott le Kuba délkeleti partvidékére. A heves esőzésekkel és erős széllökésekkel kísért forgószél öt órán át tombolt a szigetország felett, jelentős mezőgazdasági károkat okozva. Santiago de Cubában több száz épület rongálódott meg, egy részük hasznavehetetlenné vált. A forgószél tucatszám döntött ki villanypóznákat és csavart ki gyökerestül fákat. Kubában mintegy 300 ezer embert költöztettek el a vihar útjából.

A trópusi vihar helyi idő szerint csütörtök este érte el a Bahamákat 160 kilométer/órás széllökések és heves esőzés kíséretében. Most északnyugatnak, az USA atlanti partvidéke felé tart, így Georgia, Dél- és Észak-Karolina lehet veszélyeztetett az Egyesült Államok időjárási szolgálatának hurrikánközpontja szerint. Sandy legerősebb széllökései 130 km/h-re szelídültek.