Hitelből is megéri szigetelni a Lakástakarék szerint

Vágólapra másolva!
Ha évente 2 százalékkal emelkedik a villany és a földgáz ára, akkor már hitelből is megéri felújítani a lakást energetikai szempontból az OTP Lakástakarék elemzése szerint. Egy átlagos családi ház hőszigetelése és a fűtés korszerűsítése 3-3,5 millió forintba kerül.
Vágólapra másolva!

Komoly haszonhoz akkor juthat ingatlana energetikai korszerűsítésével a tulajdonos, ha jelentősen megemelkedik az energiahordozók ára az OTP Lakástakarék számításai szerint. A komplex energetikai felújítás az ablakok és a külső ajtók cseréjét, a falak és a födém hőszigetelését, valamint a fűtés felújítását foglalja magába. Esetleg belefér még egy kisebb napkollektoros vízmelegítő felszerelése is.

Mindez 3-3,5 millió forintba kerül egy átlagos családi házon. Középtávon egy ilyen beruházás hitelből akkor éri meg, ha a havi megtakarítás kiadja a hitel havi törlesztő részletét. Az OTP Lakástakarék 3,4 millió forintos szerződéses összeggel kalkulál, vagyis ennyi a befizetés, az állami támogatás és a felveendő hitel összege, a futamidő pedig 12 év.

A tulajdonos a 3,4 millió forintot fordítja a háza felújítására. Ennek nyomán felére, 40 ezerről 20 ezer forintra csökken a havi fűtési költsége. Az első öt évben a havi fizetési kötelezettség a lecsökkent fűtési költségből és a lakástakarék 18 500 forintos befizetéséből áll. Vagyis a tulajdonos havi 1500 forintot nyer a felújításon az első öt évben.

A lakástakarék hiteltörlesztése miatt viszont a 6-12. években havi 49 ezer forintra nő a fizetési kötelezettsége. Ez 9 ezer forint többlet ahhoz képest, mintha nem újította volna fel a házát, és a 40 ezer forintos rezsit fizetné továbbra is.

A tizenkét évre számolt 660 ezer forintos fizetési többlet azonban már évi 2 százalékos energia áremelkedésnél is lenullázódik az OTP Lakástakarék számításai szerint. Ha a következő tizenkét évben évi 4 százalékkal növekszik az energia ára, akkor havi 5 400, míg a 6 százalékos áremelkedésnél havi 11 500 forint megtakarítást hoz a ház komplex felújítása a lakáscélú betéteket gyűjtő és hiteleket nyújtó cég szerint.