Zivatarokkal érkezik a hidegfront

Vágólapra másolva!
Délután már szórványosan esni fog, de csütörtökön lesznek heves záporok viharos északi széllel. A hidegfront mögött hűvösebb levegő érkezik, már nem éri el a csúcshőmérséklet a 30 fokot.
Vágólapra másolva!

Szerdán a déli óráktól erősebben megnövekszik a felhőzet délnyugat felől, ugyanakkor keleten estig napsütéses idő lesz. Szórványosan zápor, zivatar lehet délután és kora este a Dél-Dunántúlon, illetve az Északi-középhegységben.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 Celsius-fok között valószínű. Késő estére 20, 26 fok közé hűl le a levegő, hajnalban 14, 20 fok lesz. Csütörtök reggelig helyi zivatarok alakulhatnak ki (ez legkevésbé a délkeleti országrészben és az északnyugati határvidéken valószínű). Általában mérsékelt marad a légmozgás, de olykor élénk lesz északnyugaton az északi, északkeleten pedig az északkeleti szél. Zivatar környékén átmenetileg megerősödik a szél.

Csütörtökre hidegfront éri el az országot északnyugat felől. Mögötte már több fokkal hűvösebb levegő árasztja el a Kárpát-medencét. Már nem lesz annyira meleg, 23, 28 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Napközben zivatar elsősorban a Dunától keletre lehet, jelentős mennyiségű, körülbelül 3-15 milliméter csapadékkal. Zivatarok környezetében 50-70 kilométer/óráig erősödhet a szél. Kis valószínűséggel jégeső is kísérhet egy-egy zivatart, de a jégszemek mérete jellemzően 1 centiméter alatt marad. Egy-egy zivatar környezetében előfordulhat jégeső (jégméret jellemzően 1 cm alatt), esetleg 70 km/h feletti széllökés. Heves záporokból egy-két helyen nagy mennyiségű csapadék hullhat, vagyis rövid idő alatt több mint 15-20 mm, kis eséllyel több mint 25 mm eső is lehet.

A felhőzet kora délutántól kezd csökkenni. Estére az Alföld kivételével már derült vagy gyengén felhős idő lesz a jellemző. Délután már csak keleten várható zápor, zivatar. Időnként viharossá fokozódik az északi, északnyugati szél. Emiatt első szintű (sárga) figyelmeztető előrejelzést adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron , Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat.