Vágólapra másolva!
Újra él a Marcal, jó a növény- és állatvilág, illetve a víz jelenlegi állapota. Ezt állapították meg a vörösiszappal elárasztott Marcal folyón a győri Reflex Környezetvédő Egyesület mérései.
Vágólapra másolva!

A vízminőség javulásában döntő szerepe volt a kataszrófavédelem és a vízügyi szervek beavatkozásának. Az ártalmatlanítások nyomán a Marcal alsó szakaszán a vízminőség elérte a 7-es pH értéket már néhány hónappal a katasztrófa bekövetkezte után. A folyót szerencsére a szennyezésben érintetlen bakonyi patakok vize táplálta, segítve a növény- és állatvilág visszatelepülését. A természet regenerálódott - ismertette Lajtmann József programvezető az eredményeket. (A vörösiszap-katasztrófa utáni helyreállításról legutóbb ebben a cikkben írtunk, a katasztrófa miatti perekről itt olvashat.)

A tapasztalatok összegzéseként a Reflex javaslatokat készít a folyó vízminőségének további védelmére és a haltelepítésre. Süllőket ugyan telepítettek már a Marcalba. A Reflex azonban az adott természeti környezetben jobbnak látná a csukatelepítést - jegyezte meg a projektvezető. A civil egyesület a 95 kilométer hosszúságú folyón végzett méréseket tudományos intézményekkel és szakmai szervezetekkel együttműködésben.