Nem irtja a kártevőt a GM-kukorica

Vágólapra másolva!
Elvesztette hatóerejét a kukoricabogár ellen a génmódosított kukorica által termelt vegyület. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala (EPA) azt tervezi, kivizsgáltatja a kukoricabogár újonnan szerzett ellenállóképességét.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kukoricabogár a legnagyobb károkat okozó kártevők egyike az Egyesült Államokban. Lárvája a növény gyökerét támadja meg, a rovar kifejlett imágója pedig a bimbót, virágot, levelet. A gyökér megrágása a kukorica pusztulását okozhatja, mivel a fiatal növény nem tudja felvenni a talajból a vizet és a tápanyagokat.

A kukoricabogár elleni védekezés és az általa okozott termésveszteség nagyságrendje csak Amerikában évente egymilliárd dollár volt, amíg 2003-ban a Monsanto biotechnológiai cég meg nem jelent a génmódosítás révén ellenállóvá tett kukoricafajtával.

Két illinoisi farmon azonban a közelmúltban olyan kukoricabogár jelent meg, amely nem reagál a Monsanto génmódosítással (GM) kifejlesztett YieldGard kukoricája által termelt Cry3Bb1 rovarirtó hatóanyagra - számolt be Michael Gray, az Illinois Egyetem entomológiaprofesszora.

Ezek az ellenálló rovarok komoly károkat okozhatnak abban a gabonaállományban, amely túlélte az amerikai Közép-Nyugaton az elmúlt hetven év legaszályosabb és legforróbb nyarát. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint dacára annak, hogy 1937 óta idén vetettek a legnagyobb termőterületen kukoricát az Egyesült Államokban, a kukorica ára rekordmagasságot érhet el. Tavaly 150 ezer hektáron vetettek YieldGard kukoricát szerte Amerikában. A Monsanto közleményben tudatta, hogy szerintük nem bizonyított a GM-rezisztens kukoricabogár terjedése.