Jutnak még záporok a hétvégére

Vágólapra másolva!
Több-kevesebb napsütés is lesz a hétvégén, de nem melegszik már 20 fok fölé az idő. Változó fronthatásra kell számítani a Magyarország közelében hullámzó frontrendszer miatt.
Vágólapra másolva!

Szombaton előfordulhatnak ugyan elszórtan záporok egy gyenge hidegfront hatására. Ezt leszámítva több-kevesebb napsütés mindenütt várható a hétvégén a több alkalommal megnövekvő felhőzet mellett. A 20 fok körüli csúcshőmérséklet kellemes kirándulóidőt jelent. Emellett a szüretek és a kiskerti munkák szempontjából is kedvező lesz az idő.

A környező országban sem lesz zavartalan a napsütés. Szombaton Ausztriában, Szlovákiában egy lehet több a felhő, és arrafelé záporok is előfordulhatnak, másutt csapadék nem valószínű. Vasárnap többé-kevésbé napos idő várható, számottevő csapadék nem valószínű. A hőmérséklet néhány fokkal elmarad a sokévi átlagtól.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Részletes előrejelzés

Péntek: a fátyolfelhők mellett országszerte sok lesz a napsütés, csapadékra nem kell számítani. A Tiszántúlon megélénkül, néhol északkeleten még megerősödik az északi szél. Másutt többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű. Késő estére 9 és 14 fok közé hűl a levegő.

Szombat: északon többször, délen csak időnként növekszik meg erősebben a felhőzet- Emellett több-kevesebb napsütés is valószínű. Északon néhol gyenge eső előfordulhat. A déli, délnyugati szél helyenként megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0, +9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18, 24 fok között alakul.

Vasárnap: változóan, időnként erősen felhős idő várható, hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, számottevő csapadék nélkül. A szél gyenge vagy mérsékelt lesz. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 5, 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18, 23 fok között alakul. A hétvége korábbi hőmérsékleti rekordjai a következők:

Országos hideg- és melegrekordok
Szeptember 21.-1,5 fok Alcsútdoboz, 199733,7 fok Túrkeve, 1917
Szeptember 22.-1,8 fok Alcsútdoboz, 199732,7 fok Máza, 2003
Szeptember 23.-2,0 fok Nyíregyháza, 190235,0 fok Túrkeve, 1918


Budapesti hideg- és melegrekordok
Szeptember 21.4,0 fok II. kerület belterület, 192131,1 fok II. kerület belterület, 1917
Szeptember 22.3,1 fok II. kerület belterület, 191530,7 fok II. kerület belterület, 1981
Szeptember 23.1,2 fok II. kerület belterület, 1915

30,8 fok II. kerület belterület, 1920



A közelünkben hullámzó frontrendszer miatt változó fronthatásra kell számítani. Szombattól már melegfront jellegű hatást tapasztalhatnak az időjárás-érzékenyek. Fejfájás, migrén, fáradékonyság jelentkezhet, csökkenhet a koncentrálóképesség, nőhet a reakcióidő.

Ilyen volt az idő a héten
Szombaton egy gyengülő frontrendszer hatására eleinte még sok volt a felhő, több helyen fordult elő eső, záporeső. Többfelé megerősödött az északi, északnyugati szél. Ezt követően a hét utolsó napján már országszerte a napsütés volt a meghatározó, és a hőmérséklet is számottevően emelkedett.

Hétfőn és kedden főként a Dunántúlon továbbra is sokat sütött a nap, ugyanakkor elsősorban délen és keleten erősen felhős tájak és időszakok is előfordultak, csapadék nélkül. A hőmérséklet csúcsértéke pár fokkal meghaladta az ilyenkor szokásos értékeket, a délutáni órákban az ország nagy részén 22, 28 fok közötti értékeket mértek.