Így fest 3D-ben a Koreára lecsapó tájfun

Szanba tájfun, Csendes-óceán, Dél-Korea, 3D felvétel, csapadékmennyiség
Vágólapra másolva!
Kétszázötven kilométeresről száznegyven kilométeresre szelídültek a Szanba tájfun széllökései, amikor a trópusi ciklon elérte Dél-Korea partjait. Az orkánerejű szél felkorbácsolta hullámzás így is áradásokat okozott. A NASA háromdimenziós felvételeket készített arról, mennyi esőt zúdít a felszínre a tájfun. Videó.
Vágólapra másolva!

Vasárnap este óta tombol Dél-Koreában a Szanba tájfun. A közel 140 kilométeres sebességű széllökések felkorbácsolták a tengert, áradásokat okozva az ország déli részén. A leginkább érintett területeken 1100 embert kitelepítettek, és más körzetekben további 12 ezernek tanácsolták a hatóságok, hogy hagyja el otthonát. Több tízezer lakásban megszűnt az áramszolgáltatás, hajó- és repülőjáratokat függesztettek fel.

A NASA trópusi csapadékmérő műholdja, a TRMM szeptember 14-én készített méréseket a Csendes-óceán nyugati részén a Szanbáról. A csapadékmérő radar adataiból háromdimenziós felvételt készítettek a NASA Goddard Intézetében. A tájfun miatt 70-80 milliméter eső esett egy óra leforgása alatt. A trópusi ciklonnak kettős középpontja (szeme) volt, amelyben több úgynevezett meleg torony volt megfigyelhető. Ezek tulajdonképpen olyan zivatarfelhők, amelyek 13-14 kilométeres magasságba, a troposzféra tetejéig nyúlnak fel, és rengeteg latens hővel rendelkeznek. A hőt a csapadékká kicsapódó vízpára vezeti el.

Ahogy a Szanba észak felé mozgott, erősödött a szélnyírás, így a tájfun is gyengült. Szeptember 14-én a NASA műholdja még rendszeresen mért benne 250 kilométer/órás széllökéseket, amelyek miatt 16-17 méteres hullámok alakultak ki az óceánon.

A tájfun és a hurrikán elnevezés ugyanazt a pusztító időjárási jelenséget takarja, az előbbi nevet a Csendes-óceán, az utóbbit a Karib-tenger térségében kialakuló trópusi ciklonok kapják. Augusztusban már két tájfun - a Bolaven és a Tembin - söpört végig a Koreai-félszigeten, közel harminc ember halálát okozva Dél-Koreában.

Forrás: NASA
Valós színű műholdkép a Szanbáról (nagyobb mérete itt letölthető)