Így csillog holdfényben a hurrikán

Isaac trópusi vihar a Mexikói-öböl fölött, éjszakai műholdkép
Vágólapra másolva!
Éjszakai műholdképet készített az Isaacról a NASA. A trópusi viharrá leminősített hurrikán éppen a lassúsága miatt pusztít. Körülbelül 10 kilométer/órás sebességgel halad előre, ezzel fokozva az árvízveszélyt.
Vágólapra másolva!

A Hold fénye világítja meg az Isaac hurrikán örvénylő felhőit a NASA Suomi-NPP műholdjának éjszakai felvételén. A műholdkép helyi idő szerint augusztus 29-én hajnali 1 óra 57 perckor készült a Mexikói-öböl fölött (közép-európai idő szerint reggel 9 előtt három perccel). A műhold műszerei a zöldtől az infravörösig észlelik a fény hullámhosszait, és felerősítik az alig észlelhető, halvány sugárzást is.

Forrás: NASA
A képen jobbra Florida fényei. Az éjszakai műholdfelvételt itt lehet teljes méretben letölteni

Partot érésekor még első kategóriájú hurrikánnak számított az Isaac a trópusi ciklonok erősségét leíró, ötös Saffir-Simpson-skálán. Mivel a szél sebessége 113 kilométer/óra (70 mérföld/óra) alá csökkent, a meteorológusok erős trópusi viharnak minősítették vissza. A felhőszakadások és áradások okozta kár így is jelentős.

Ráerősít az Isaac pusztító hatására, hogy viszonylag lassan, körülbelül 10 kilométer/órás sebességgel mozog előre. Ez az előrejelzések szerint így marad helyi idő szerint csütörtök éjfélig, fokozva az árvízveszélyt.

A NASA Aqua műholdjának infravörös tartományban dolgozó műszere szerint nem csillapul a ciklon. Az alábbi felvételen a lila foltok azt mutatják, hogy még mindig -52 Celsius-foknál hidegebb a hőmérséklet a ciklon szeméhez közeli felhőrétegek tetején. Itt a legintenzívebbek a zivatarok, a ciklonnak ezek a részei felelősek a legtöbb csapadékért.

Forrás: NASA