Helikopterről keresik a parlagfüvet Somogyban

Vágólapra másolva!
Idén is használják a légi felderítést a parlagfű ellen Somogy megyében. A nehezen megközelíthető területeket GPS-szel felszerelt helikopterrel ellenőrzik.
Vágólapra másolva!

150-200 méteres magasságban repülő helikopterről vizsgálják, hol és milyen mértékben terjedt el a parlagfű Somogy megyében. A járművet GPS-szel is felszerelik. A légi felderítést a nehezen megközelíthető területeken vetik be a Somogy Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága szerint.

Az idei felmérést augusztus 20-a után végzik. A 2010-es kísérleti repülés után tavaly négy országos mintateret jelöltek ki, melyből 121 ezer hektár érintette Somogy megyét. Tavaly több kritika érte a helikopteres felderítést, mert a műveletet jórészt már az allergén gyomnövény elvirágzása után, szeptemberben végezték a hatóságok.

Ha valaki parlagfüves telket, mezőgazdasági területet észlel, célszerű közvetlenül azoknál a hatóságoknál bejelentenie, amelyek jogosultak helyszíni ellenőrzést végezni. Külterületen a megyei kormányhivatalok körzeti földhivatala, belterületen az önkormányzat az illetékes. A parlagfűmentes állapotért a földhasználó felel. Amennyiben elmulasztja a gyomnövény irtását, 15 ezertől 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírságot fizethet, attól függően, hogy mekkora a parlagfűvel fertőzött terület.