Vágólapra másolva!
Nedves marad a levegő, garantált a fülledt idő. A legtöbb zivatarra vasárnap kell számítani. A környező országokban is mozgalmas, változékony időjárás várható. Szombaton még szerte a Kárpát-medencében, vasárnap már csak a Délvidéken és Erdélyben várható többórás napsütés.
Vágólapra másolva!

Hétvégére gyengül a sokfelé intenzív záport, felhőszakadást okozó magassági légörvény (a jelenségről részletesen írunk a cikk végén), így kedvező lesz az időjárás a szabadtéri programoknak. Kifejezetten szombaton várható napos, csapadékmentes idő, de vasárnap napközben már nyugat felől újabb záporok, zivatarok érkezhetnek. A 30, 35 fok közötti csúcshőmérséklet és a közepesen nedves levegő miatt fülledt időre kell számítani.

Pénteken a többórás napsütés mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés. Több helyen - nagyobb eséllyel a Dunától keletre - várható zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső. Többnyire gyenge marad a légmozgás, de zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15, 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 32 Celsius-fok között valószínű.

Forrás: MTI/Kollányi Péter

Szombaton nappal lesz gomolyfelhő-képződés. Általában sok lesz a napsütés. Délután, estefelé azonban északnyugaton, északon erősebben megnövekedhet a felhőzet, és ott zápor, zivatar előfordulhat. A Dunántúlon időnként megélénkül a délire forduló szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 15, 20 a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 35 fok között várható.

Vasárnap erősen és gyengén felhős időszakok egyaránt lesznek az ország északi és nyugati részén. Délen és keleten jobbára napos idő ígérkezik, majd estére ott is megnövekszik a felhőzet. Több helyen - nagyobb eséllyel az északi tájakon - alakul ki zápor, zivatar. Egy-egy heves zivatar is előfordulhat. A Dunántúlon megélénkül az északi, északnyugati szél, zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 16, 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27, 34 fok között várható.

Nem dőlnek meg a melegrekordok

A környező országokban is mozgalmas, változékony időjárás várható. Szombaton még szerte a Kárpát-medencében, vasárnap már csak a Délvidéken és Erdélyben várható többórás napsütés. Szombat estétől Ausztriában, Szlovákiában és már Szlovéniában is egyre többfelé valószínű eső, zápor, zivatar. Vasárnap délutántól már a Délvidéken és Erdélyben is záporok, zivatarok kialakulására lehet számítani, de még magasra emelkedik a hőmérséklet.

Egyre melegszik az idő, de sem hideg-, sem melegrekordok megdőlésére nincs esély. Az abszolút minimumrekord ezen a három napon rendre 4, 4,5 és 5,8 Celsius-fok, míg a maximumrekordok sorrendben 38, 38 és 38,8 fok.

Szombatig a melegedés miatt a melegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkezhetnek. Vasárnap már a hidegfront-érzékenyek számíthatnak kellemetlen tünetekre. Általános tünetként fejfájás, nyugtalanság, fáradékonyság, szédülés, ingerlékenység léphet fel. Nehéz napok várnak a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőkre is. Erősödhetnek a reumatikus és a görcsös panaszok is.

Mi a hidegcsepp?

Kedden és szerdán egy magassági hidegcsepp örvénylett a Kárpát-medence felett; erősen felhős volt az ég, sokfelé fordult elő eső, zápor, zivatar. Több helyen jelentős mennyiségű csapadék is hullt.

A magassági hidegcsepp belsejében jóval alacsonyabb a hőmérséklet a környező levegőénél, a hideg levegő mintegy buborékként mozog a légkörben. Átmérője akár több száz kilométer is lehet (műholdképen miniciklonként jelenik meg). A jelenség a felszíni meteorológiai mérésekkel alig mutatható ki. Inkább csak a műholdképeken látszik a felhőzete, és a magaslégköri szondák méréseiből látszik a jelenléte. Belsejében labilis a levegő, s ez kedvező feltételeket biztosít a heves zivatarok kialakulásához. A hidegcsepp miatt több napon keresztül intenzív csapadéktevékenység alakul ki.

A július 21-22-i hétvége időjárását egy hullámzó, lassan mozgó frontálzóna tette változékonnyá. Erősen megnövekedett a felhőzet, és többfelé fordult elő eső, zápor, főként keleten zivatar is. Megerősödött, vasárnap több helyen viharossá fokozódott az északnyugati, északi szél. Néhány fokkal a hőmérséklet is visszaesett. Hétfőn átmenetileg a Kárpát-medencétől északra elhelyezkedő anticiklon alakította hazánk időjárását, a sok napsütés mellett, inkább csak keleten fordult elő helyenként csapadék. A hőmérséklet a vasárnapi 19, 26 fokról hétfőre 24, 30 fok közé emelkedett.

Ugyanakkor szerdán a keleti határ közelében többnyire gomolyfelhős, napos volt az idő. Délies áramlással meleg levegő áramlott Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú megye fölé, így ott 30, 36 fokig is felmelegedett kora délutánra a levegő. Eközben az ország más tájain 23, 28 fok volt a jellemző csúcshőmérséklet.