Szerdáig tart a zivataros idő

Vágólapra másolva!
Több tucat kistérségre, köztük Budapest térségére adta ki az első szintű riasztást felhőszakadás miatt hétfő délben az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Továbbra is kissé hűvös, labilis légállapotú levegő érkezik Magyarország fölé, ez okozza a zivatarveszélyt.
Vágólapra másolva!

Napközben valószínűleg a Duna vonalában és attól keletre alakulnak ki zivatarok a figyelmeztető előrejelzés szerint. Ezeket néhol felhőszakadás kíséri, vagyis rövid idő alatt újabb 30-40 milliméter csapadék zúdul le. A zivatarok jégesővel és viharos, 60-80 kilométer/órás széllökésekkel érkezhetnek.

Az éjszaka második felében valószínűleg a középső országrészben és a Dunántúl északi részén alakulnak ki helyenként zivatarok, itt-ott 20-30 milliméter csapadékkal. Kedden napközben a Tiszántúlon és a középső megyékben kell ugyanerre számítani. Keleten néhol felhőszakadás lehet, és több mint 50-60 kilométer/óráig erősödhetnek a széllökések.

"Egyre kevésbé kell felhőszakadásra számítani. Már a hétfő estig várható csapadék sem mérhető a vasárnapi mennyiséghez, és kedden főleg a keleti határ mentén kell felhőszakadásra számítani" - mondta az OMSZ veszélyjelzéssel foglalkozó munkatársa az [origo]-nak. A szolgálat keddre az összes Dunától keletre eső megyére kiadta a figyelmeztető előrejelzést, Bács-Kiskun kivételével. Szerdán még ennél is kevésbé lesz zivatarveszélyes az idő.

A hétfői-keddi zivatarokat az okozza, hogy továbbra is kissé hűvös, labilis légállapotú levegő érkezik Magyarország fölé egy nyugat-európai anticiklon peremén. Ez azt jelenti, hogy a talaj közelében lényegesen melegebb a levegő, mint föntebb, ami pedig kedvez a záporok, zivatarok kialakulásának.

Hétfőn egyébként egyre gyakrabban zavarják meg a napsütést a gomolyfelhők. Az északnyugati szél a Dunántúlon többfelé megerősödik, zivatar idején viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között várható. Késő estére 20 és 25 Celsius-fok közé hűl le a levegő. Kedd hajnalra 14, 19 fok közé csökken a hőmérséklet, majd kora délutánra 26, 31 fok várható. Sok lesz napsütés. Többfelé többfelé megerősödik, zivatar idején viharossá fokozódik az északnyugati, északi szél.