Vágólapra másolva!
Stájerországban hatalmas károkat okoz az özönvízszerű eső. Két településen sárlavina pusztított, egy ember meghalt emiatt. Ausztria déli részén soha nem látott mennyiségben esett júliusban. Volt olyan település, ahol egy nap alatt annyi csapadék volt, mint Magyarországon három-hat hónap alatt összesen.
Vágólapra másolva!

"Még egy csepp eső is túl sok" - mondta az ausztriai Stájerország katasztrófavédelmi vezetője, Kurt Kalcher hétfőn Sankt Lorenzenben. A felső-stájerországi kisvárost szombaton öntötte el a sárlavina az özönvízszerű esőzés miatt. Egy légvonalban 55 kilométerre fekvő falut, Thörlt pénteken öntött el a sár. Egy férfi holttestét szombaton ásták ki a mentőegységek.

Sankt Lorenzenben most mintegy 400 önkéntes tűzoltó és katona dolgozik az infrastruktúra helyreállításán. A lakhelyük elhagyására kényszerült polgárok még nem térhetnek vissza, mert a környék még veszélyes a keddre várható, további esőzés miatt. A városkában két ház ment teljesen tönkre a sár miatt, de összesen hatvan ingatlant érint a katasztrófa. Az előzetes vizsgálatok szerint az infrastruktúrában akkora kár keletkezett, mint amilyen harminc évenként egyszer fordul elő. A takarítás valószínűleg még hónapokig eltart. "A sár gyorsan megszárad, így aztán olyan nehéz eltávolítani, mintha beton lenne" - mondta Kalcher.

Forrás: MTI/EPA/Markus Leodolter
Sankt Lorenz a természeti katasztrófa után

Noha júliusból még tíz nap hátra van, már biztos, hogy ez minden idők legcsapadékosabb hónapja Ausztria déli részén - mondta Gerhard Hohenwarter, az osztrák szövetségi meteorológiai szolgálat, a ZAMG munkatársa. Néhány megfigyelőállomáson annyi csapadékot mértek, mint soha korábban. A szintén stájerországi Oberwöltzben júliusban 264 liter csapadék hullt egy négyzetméternyi felületre. A korábbi, 224 literes csapadékrekord 1972-ből származik. A karintiai Fresachban 263 liter csapadék volt július első három hetében. Korábban 1990-ben esett 226 liter.

A sárlavinák kialakulásában közrejátszik az is, hogy júliusban több településen is megdőlt egy nap alatt lezúduló csapadék rekordja. A Graztól északra fekvő Präbichlben július 20-án 95 liter csapadék hullt egy négyzetméterre, a következő napon pedig 92 litert mértek. Ilyen tizenöt évenként egyszer szokott előfordulni - mondta Gerhard Hohenwarter a ZAMG statisztikái alapján.

A településen két nap alatt annyi eső volt, mint amennyi Magyarországon három-hat hónap alatt esik összesen (attól függően, hogy mennyire csapadékos az év). Számos klímamodellezés eredménye szerint Közép-Kelet-Európában egyenlőtlenebbül fog megoszlani a csapadék egy éven belöl a következő évtizedekben. Nem feltétlenül lesz kevesebb az eső, azonban a felhőszakadásos időszakok aszályos periódusokkal váltakoznak majd, vagyis több lesz az extrém időjárási esemény.

Forrás: MTI/EPA/Markus Leodolter

A felázott talaj miatt a további csapadék nem tud felszívódni, és az áradó patakok, folyók tovább rontanak a helyzeten Dél-Ausztriában. Stájerországra a zivatarok miatt első szintű figyelmeztető előrejelzést adott ki az osztrák meteorológiai szolgálat keddre és szerdára. "Melegszik az idő, ami a nedves légtömegekkel együtt elősegíti a zivatarok kialakulását" - tette hozzá a ZAMG munkatársa. Az ország északkeleti, bortermelő vidékén viszont csapadékhiány van: ebben az évben eddig 187 liter hullt egy négyzetméterre számítva, ami a sokéves átlagnak mindössze a 40 százaléka.

Magyarországon utoljára 2011 júliusában pusztított a hömpölygő sár három Tolna megyei településen, Csibrákon, Dúzson és Kurdon. 2010. május 25-én már másodjára öntötte el a Fejér megyei Bakonycsernyét a falut körülvevő magaslatokról lefolyó sár és iszap, miután 25-30 liter csapadék hullt egy négyzetméterre mindössze háromnegyed óra alatt. Kőszegen 2009. június 24-én okozott sárlavinát az özönvízszerű csapadék, pincéket, üzleteket, közintézményeket öntve el. A részben műemléképületeket ért kár összesen 220 millió forintra rúgott.

Sárlavina dombos-hegyes vidéken bárhol előfordulhat hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék esetén, ha nem kellően kötött a talaj. Ezért is kockázatos tarra vágni a domboldalakat borító erdőket. Védekezni a növényzet újratelepítésével lehet. A katasztrófa elkerülését segíti, ha a lejtőkön övárkokat ásnak a csapadék elvezetésére.

Forrás: Szentes Gábor olvasónk képe
Ömlik a víz a Tolna megyei Nagyvejkén 2010 júniusában