Extrém erős lesz a nap országszerte

Vágólapra másolva!
Országszerte meghaladja kedden az UV-sugárzás a 8-as, az extrém erősséget jelző szintet az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. Ilyen napsugárzás esetén egyáltalán nem ajánlott délelőtt 11 és délután 3 óra között a napon tartózkodni.
Vágólapra másolva!

Kedden reggel és este is forróság lesz. A napi középhőmérséklet 26-27 Celsius-fok lesz az északkeleti határvidéken. Másutt 28-30 fokos középhőmérsékletre és maximum 34, 39 fokig melegedő levegőre kell számítani.

Az extrém erős UV-sugárzás ellen elsősorban megfelelő ruházattal, széles karimájú kalappal, UV-szűrős napszemüveggel érdemes védekezni, csak ezután következzenek a fényvédő készítmények az ÁNTSZ tanácsa szerint. A szabadban a bőrt legalább 15-ös faktorú napvédő krémmel kell bekenni, kétóránként és ujjnyi vastagságban - ajánlja az ÁNTSZ, mert a kenőcsből viszonylag jelentős mennyiség szükséges ahhoz, hogy meglegyen a gyártó garantálta fényvédelem.

A hőségriadót szerda éjfélig rendelte el az országos tiszti főorvos. A legfrissebb előrejelzések szerint viszont a kánikula eltart legalább a hét végéig. Kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken is 39 fokig emelkedhet a hőmérséklet, de még szombaton is 31-38, vasárnap pedig 30-35 fok körül alakulnak a maximumok.

Forrás: OMSZ
Ilyen erős lesz az UV-sugárzás kedden a déli órákban

A nagy meleget az okozza, hogy száraz, forró levegő helyezkedik el a Kárpátok és az Alpok környékén, továbbá a Földközi-tenger középső és keleti medencéjében. Emiatt csaknem zavartalan a napsütés, a hőmérséklet csúcsértéke 31, 39 fok között változik. Európa keleti, északkeleti részén is sok a napsütés, de arrafelé kevésbé meleg az idő.