Vágólapra másolva!
Tengeralattjáró robottal és lézerszkennerrel derítik fel a jégréteg valós vastagságát. A kutatómunkában 3D-technológiával foglalkozó mérnökök is részt vesznek.
Vágólapra másolva!

Első ízben modellezik három dimenzióban a sarki jégréteget a Greenpeace környezetvédő szervezettel együttműködő kutatók. A mérések a hét végén kezdődtek a Spitzbergákon. A Cambridge-i Egyetemen tanító Peter Wadhams vezette csoport július 9-től 3D-s szakemberekkel és mérnökökkel dolgozik együtt az északi-sarki jégréteg valódi formájának rögzítésén.

A kutatók egy önjáró tengeralatti kabin segítségével mérik fel a jégtakaró tenger alatti részének vastagságát, lézerszkennerekkel pedig a kiemelkedő részt, hogy háromdimenziós modellt kapjanak, amely tartalmazza a jégfelszín felmelegedésének és lehűlésének váltakozása okozta úgynevezett turolásokat is (a szakkifejezés a jéglemezek egymásra, illetve a partra tolódására vonatkozik).

"A turolások elérhetik az 50 méteres mélységet is, számban és vastagságban sokkal pedig gyorsabban csökkennek, mint maga a jégréteg" - mondta Peter Wadhams. "Azt kell megértenünk, hogy elolvadnak, szétesnek vagy mindkettőt egyszerre." A nyári jégtakaró kiterjedése rekordalacsonyra csökkent júniusban.

Forrás: Greenpeace
Greenpeace-akció a riói fenntarthatósági ENSZ-konferencián az északi-sark védelmében

A jégtakaró modellezése a második szakasza annak az egy hónapos expedíciónak, amely alatt a Greenpeace hajója, az Arctic Sunrise (Északi-sarki Napkelte) nemzetközi legénységet is visz magával a Föld "minden lakható kontinenséről". A környezetvédő szervezet kampányának célja, hogy megvédje az Északi-sarkot a kőolajfúrásoktól és az ipari méretű halászattól.

A Greenpeace arra emlékeztet, hogy a Shell kőolajipari óriásvállalat a közeli hetekben tervez feltáró fúrásokat kezdeni Alaszka közelében északi-sarki tengeri helyszíneken. Az orosz Gazprom szintén tengeri feltáró fúrásokat tervez a nyárra az Északi-sark térségében. A szakértők 900 ezer milliárd dollárra becsülik az északi-sarki kőolajkészletet. Kitermelésében egyaránt érdekelt Oroszország, Kanada, Norvégia, Dánia és az Egyesült Államok.

A fenntartható fejlődésről június végén tartott Rio+20 ENSZ-konferencián kampányolt a Greenpeace az Északi-sark védelmében. A tanácskozás idején aláírt "északi-sarki tekercset" a tengerfenéken, 4 kilométeres jégréteg alatt helyezik el. A dokumentumot mások mellett aláírta Hugh Grant, Jude Law, Emily Blunt, Javier Bardem, Penelope Cruz, Robert Redford és Jeremy Irons, Tom Stoppard drámaíró, Richard Branson és David de Rothschild üzletember, Pedro Almodóvar filmrendező, Stephen Frears színész-író, valamint Paul McCartney, Annie Lennox és Bryan Adams énekes.