Egész Grönlandon megindult az olvadás

jégolvadás, jéghegy, Grönland, teljes olvadás
Vágólapra másolva!
Utoljára a 19. században kezdett olvadni a jég a sziget belsejében is. Az olvadás négy nap alatt terjedt szét szerte Grönlandon. A vékony, part menti jégréteg és a belső, több mint három kilométeres vastag jég felszíne egyaránt olvad.
Vágólapra másolva!

Gyakorlatilag egész Grönlandon olvad a jég. Ilyen mértékű olvadást nem tapasztaltak a gleccserkutatók az utóbbi harminc évben, amióta műholdas mérésekkel vizsgálják az északi-sarkvidéket. A NASA kutatói több, nem az űrügynökség működtette műhold adatait elemezték. Eszerint egyaránt olvad a vékony, part menti jégréteg és a belső, több mint három kilométer vastag jég felszíne. Az eredményt a NASA Aqua és Terra műholdjain elhelyezett spektroradiométerekkel (MODIS) készült felvételek is megerősítették.

Forrás: NASA
Felszíni olvadás Grönlandon három műhold mérései alapján. A rózsaszínnel jelzett területeken csak egy műhold jelzett jégolvadékot

"Annyira szokatlan volt az eredmény, hogy először azt kérdeztem, tényleg ekkora az olvadás, vagy mérési hibáról van szó" - mondta Son Nghiem, a NASA kaliforniai Jet Propulsiom laboratóriumának munkatársa. A kutató az indiai űrkutatási szervezet, az ISRO Oceansat-2 nevű műholdjának adatait elemezte. A mérések azt mutatták, hogy a grönlandi jég területének körülbelül 97 százalékán olvadt július közepén.

A kisebb földrésznyi szigetet borító jégnek körülbelül a fele szokott nyaranta kisebb-nagyobb mértékben olvadni. Nagyobb magasságokon a déli órákban felolvadt víz gyorsan visszafagy. A part közelében az olvadéknak csak egy része marad meg, a többi az óceánba folyik. Az idén viszont drámai mértékben nőtt az olvadó terület nagysága. A három műhold felvételeinek összesített adatai szerint gyorsan terjedt az olvadás. A július 8-án készült térkép szerint a jég felszínének még csak a 40 százaléka volt érintett.

Május óta rendszeresen érik el szokatlanul és egyre melegebb légtömegek Grönland térségét. Utoljára július 8-án tapasztalták ezt a meteorológusok, majd július 16-a óta csökkent a levegő hőmérséklete. Ezzel párhuzamosan a jégréteg legmagasabb pontja közelében elhelyezkedő megfigyelőállomáson, a Summit Station közelében is olvadni kezdett a jég, több órára fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet. Ilyesmi 1889 óta nem fordult elő - mondta Kaitlin Keegan, az észak-karolinai Dartmouth College gleccserkutatója grönlandi jégminták elemzése alapján.

"A Summit Station környékén végzett fúrások jégmintái azt mutatják, hogy ilyen mértékű olvadás átlagosan másfél évszázadban egyszer fordul elő, tehát a mostani esemény nagyjából időben következett be" - mondta Lora Koenig, a NASA Goddard Intézetének gleccserkutatója. "Viszont ha a következő években is hasonló olvadás lesz nyáron, az már aggasztó lesz."