Áldozatul esnek a fák a kaszálásnak

költségvetési megvonás, költségvetési fűnyíró, Megkezdte az idei év első kaszálását a Citadellán és a Tabán területén a Főkert Parkfenntartó-Kertészeti és Szolgáltató Kft.
Vágólapra másolva!
Halálos sebeket ejt a motoros kaszák damilszála a drágán telepített díszfákon Budapesten. A kéreg felszakításával előbb a gyökér pusztul el, de gombák is megtelepednek a sebben.
Vágólapra másolva!

A fák az áldozatai a városi gyepek gondos ápolásának. A nagy teljesítményű motoros fűkaszák damilszála felszakítja a fiatal díszfák, cserjék kérgét - közölte a Levegő Munkacsoport. A kéregben halad a tápanyag a gyökerek felé. Felszakításával megszűnik az utánpótlás, így a gyökér, majd az egész fa elhal néhány hónap vagy év alatt.

További probléma, hogy a damilszál olyan sebeket ejt, amelyek miatt a növény gombákkal fertőződik - állapította meg budapesti kutatása során Vajna László, az MTA Növényvédelmi Kutatóintézetének munkatársa. Több, a sebben megtelepedő gomba spórája a járókelők egészségét is veszélyeztetheti, például arcüreggyulladást okozhatnak. A kéregszövet gyakran 50-100 centiméter magasságig elhalt a fák törzsén. A szakember mintegy 700 fát vizsgált a főváros II., III., XII. és XIII. kerületében. A fasorok, parkok kiválasztása véletlenszerűen történt. A fő szempont az volt, hogy a fák életkora maximum négy év legyen.

Forrás: MTI/Birton Szabolcs

Egy átlagos utcai fa telepítése 30-50 ezer forintba kerül. A Levegő Munkacsoport becslései szerint a szakszerűtlen kaszálás okozta károk mértéke országosan évente több száz millió forintra tehető. A szakértő által vizsgált önkormányzati tulajdonú zöldfelületeken a fiatal fák 80 százaléka sérült a kaszálás nyomán Budapesten. A munkacsoport szerint az a fő probléma, hogy szakember nem ellenőrzi a kaszálást, az önkormányzatok pedig csak ritkán téríttetik meg a fákban okozott károkat.

A megoldás: a fiatal fákat védeni kell a mechanikai sérülésektől. Ennek számos jól ismert, bevált módszere és eszköze van, amelyeket a kertészeti vállalkozások ismernek és alkalmaznak, viszont nem általánosan - írja Vajna László. A szakember szerint, ha megfelelő sebkezelő szerrel lezárják a kérgen ejtett sérüléseket, akkor a megmenthetők a díszfák.