Zivatarok érkeznek estére

hőség, kánikula,  A tartós kánikula miatt másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos a június 18-tól 21-ig tartó időszakra
Vágólapra másolva!
Száz éve nem volt ilyen forróság. Néhány gomolyfelhő lesz ugyan, de frissítő zápor nem valószínű. A legnagyobb meleg Budapest és Győr környékén várható 36 fokkal.
Vágólapra másolva!

Szerdán kora délutánra 33, 36 Celsius-fokig emelkedik a hőmérséklet a túlnyomóan napos, derült időben. A legnagyobb forróság Budapest és Győr környékén várható 36 fokkal. Eger és Szombathely környékén pár fokkal alacsonyabb lesz a déli órákban a hőmérséklet. A tűző napsütés miatt a szélcsendes helyeken két fokkal még nagyobbnak tűnik a meleg. Késő estére 25, 30 fok közé hűl le a levegő.

Napközben főként északkeleten lehetnek gomolyfelhők. Délután kialakulhat zivatar, viharos, 60-80 kilométer/órás széllel és egy-két centiméteres szemekből álló jégesővel. Erre délután az Északi-középhegység térségében kell számítani, este és éjszaka pedig az északnyugati határ közelében. Időnként megélénkül a déli, délkeleti szél, elsősorban a középső országrészben.

Elvileg van rá esély, hogy megdől a napi maximális hőmérséklet rekordja - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletes munkatársa az [origo]-nak. Június 21-én eddig 1908-ban Nyíregyházán mérték a legmagasabb hőmérsékletet: akkor pontosan 37 Celsius-fok volt. A nagy kánikulában kedden az országos és a budapesti napi melegrekordok is megdőltek; Bugacon 35,5, a fővárosban 34,8 Celsius-fokot mértek.

Szerda hajnalban már olyan meleg volt, mint amilyent több mint száz éve nem mért az OMSZ. Kora reggel Szegeden 23,1 fok volt. Június 20-án eddig 1908-ban, Baján hűlt le a legkevésbé éjszaka a levegő: akkor 22,2 fokot rögzítettek. Budapesten is új napi minimumrekord állt be. Ezen a napon mostanáig 2006-ban volt a legenyhébb a reggel 21,8 fokkal, most hajnalban viszont 22,9 fokot mértek a fővárosban - mondta Török László, az OMSZ munkatársa.

Forrás: OMSZ
Extrém erős UV-sugárzásra kell számítani a narancssárgával jelzett területen

Csütörtök lesz az év eddigi legmelegebb napja. Hajnalra 17, 22 fok közé hűl a levegő, délben, kora délután 32, 37 között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet. Ismét Budapest környékén kell számítani a legnagyobb forróságra.

A napsütés mellett időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet, és délután, este helyenként zápor, zivatar már előfordulhat. A déli szél többfelé megélénkül, keleten néhol megerősödik, és délutántól a szél elsősorban a Kisalföld térségében északnyugatira fordul. Péntektől egy hidegfront miatt némileg mérséklődik a meleg, kevéssel 30 fok alatt várható a maximális hőmérséklet. Vasárnap a június harmadik hetében szokásos hőmérséklet, 25-30 fok várható.

A nagy melegben az átlagosnál 10-15 százalékkal több rosszulléthez riasztották a mentőket - mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. A korábbi tapasztalatok alapján mentősök attól tartanak, hogy a kánikula tartóssá válásával még több, esetleg még súlyosabb problémákat okoz a hőség. Ügyelni kell a szervezet hőháztartására, pótolni kell a folyadékot és a sót az ÁNTSZ tanácsa szerint. További egészségügyi tanácsokat itt olvashat.