Igazi nyár lesz a hétvégén

Vágólapra másolva!
Igazi nyári idő lesz az előttünk álló hétvégén, de a szabadtéri programok szempontjából korántsem lesz mindig és mindenütt zavartalan az időjárás.
Vágólapra másolva!

Pénteken sok napsütés várható, csak délután, este északnyugaton és északkeleten lesz több gomolyfelhő, ott helyenként zápor, zivatar is lehet. A déli, délnyugati szél megélénkül, többfelé erős, zivatar idején viharos széllökések kísérhetik. A hőmérséklet hajnalban 12, 17, délután 27, 32 fok között alakul.

Szombaton délelőtt még jócskán lesz napsütés, majd nyugat, északnyugat felől egyre többfelé erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, záporok, zivatarok alakulnak ki, helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. A szél nyugatira, északnyugatira fordul, megerősödik, zivatarok környezetében viharos széllökésekre is számítani kell. A hőmérséklet a hajnali 15, 20 fokról legtöbb helyen 27 és 34 fok közé emelkedik, északnyugaton lehet ennél hűvösebb idő. A természetes vizek hőmérséklete emelkedik ugyan, de a strandolást is zavarja a változékony idő.

Vasárnap átmenetileg csökken, estére újra megnövekszik a felhőzet, mindenütt várható több-kevesebb napsütés. Kezdetben keleten, délutántól délnyugat felől ismét egyre többfelé várható zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is kialakulhat. A délnyugati szél időnként megerősödik, zivatarban viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 13, 20, a legmagasabb többnyire 25, 32 fok között alakul.

A hétvégén a környező országokban is mozgalmas időjárásra van kilátás. Eleinte a nyugati területeken, Ausztriában, Szlovéniában lesz sokfelé csapadékos idő, többfelé lehet jégesővel, felhőszakadással járó heves zivatar. Vasárnap erre a keleti területeken és északon, a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben is komoly esély van. Mindamellett lesznek hosszabb-rövidebb napos időszakok is.

Kezdetben a magasban zajló melegedés miatt a melegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkezhetnek a légköri változásokra fokozottan érzékeny szervezetűeknél, szombaton délutántól azonban, átmenetileg, a térségünket érintő hidegfront élettani hatásaira kell számítani. Vérnyomásingadozás, fejfájás jelentkezhet, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam, gyakoribbak lehetnek a reumás fájdalmak. A megszokottnál hosszabb reakcióidő a közlekedésben veszélyforrást jelenthet.