Októberi hideggel érkezik a front

Vágólapra másolva!
Sárga figyelmeztetetést adtak ki a viharos széllökések miatt. Rossz hétvégéjük lesz a frontérzékenyeknek. A hűvös vasárnap után hétfőn sem lesz sokkal melegebb, de többet fog sütni a nap.
Vágólapra másolva!

Szombaton a déli órákban nagyon erős hidegfront éri el az Észak-Dunántúlt, késő délután tör be a Dunántúl déli felébe, valamint a középső és az északkeleti országrészbe. A Dél-Alföldre várhatóan csak késő este érkezik meg. A front néhány óra alatt igen jelentős, 10-15 Celsius-fokos hőmérséklet-csökkenést okoz a déli, kora délutáni 25, 30 fokhoz képest. A veszélyes időjárási jelenségek miatt első fokú (sárga) riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a Dunántúl nagyobb részére.

Viharossá fokozódik a szél a front érkezésével északi, északnyugati irányból. A legerősebb széllökések a Dunántúlon többfelé meghaladhatják a 90 km/órát, de helyenként elérhetik akár a 100 km/órát is. Az ország más részein inkább a 70-90 km/óra közötti lökések lesznek jellemzőek, de késő estétől északkeleten is valószínű 90 km/órát meghaladó szélsebesség.

Forrás: OMSZ
Forrás: OMSZ

Így csökken le a hőmérséklet szombaton 19 órára - részletekért kattintson a térképre!

A frontot a Dunántúlon délutántól szórványosan zivatarok kísérik. A középső országrészben késő délutántól többfelé kell ugyanerre számítani. Előfordulhat 1-2 centiméteres szemekkel érkező jégeső és felhőszakadás is, 20-30 mm csapadékkal. Ez utóbbira elsősorban a középső országrészben van esély. A Tiszántúlon késő estig nem valószínű csapadék. Éjszaka északnyugat felől vékonyodik, szakadozik a felhőzet, egyre inkább délen, délkeleten várható zápor, zivatar. Hajnalra 7, 11 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap délelőtt még 70 km/órát meghaladó lökések kísérik az északi szelet a Tiszántúlon, valamint a Közép- és Dél-Dunántúlon. Este már nem valószínű viharos széllökés. Többnyire erősen felhős lesz az ég, csak északnyugaton kezd felszakadozni a felhőzet. Elsősorban délen és keleten valószínű újabb eső, zápor. Hűvös idő lesz, kora délutánra sem melegszik a levegő 13, 17 fok fölé.

Hétfőn már több-kevesebb napsütés is várható északnyugaton a változóan felhős ég mellett. Másutt nagyrészt erősen felhős időre kell számítani. Délen és keleten elszórtan kisebb eső, zápor valószínű. Többfelé megerősödik az északkeleti szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 5, 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12, 19 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Szombaton egyre határozottabb hidegfronti hatásra kell számítani a nap második felétől kezdve, eleinte északnyugaton, majd másutt is. Az időjárási folyamatok vérnyomás-ingadozást okozhatnak. Gyakoribbak lehetnek a reumatikus fájdalmak, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam. A reakcióidő is hosszabb lesz a megszokottnál, erre érdemes figyelni a közlekedésben. A hidegfront hatása vasárnap is meghatározó lesz.