Megugrott a céziumszennyezés Tokiónál

Vágólapra másolva!
Néhol tizenháromszor akkora sugárzást mértek a Tokiói-öbölben, mint a fukusimai katasztrófa előtt. Egy oszakai egyetem kutatócsoportja az öbölbe ömlő folyók torkolatánál mérte a radioaktív cézium koncentrációját. Az izotóp a fukusimai atomerőműből származnak.
Vágólapra másolva!

A márciusi fukusimai katasztrófa miatt az oszakai Kinki Egyetem munkatársai 2011 augusztusa óta vesznek talajmintát a tengerfenékről az Arakava folyó torkolatánál a Tokiói-öbölben. Az utóbbi hét hónap alatt egyes helyeken a lerakódott radioaktív cézium mennyisége tizenháromszorosára nőtt.

A vizsgált térségben a hasadóanyag maximális koncentrációja 397 becquerel volt kilogrammonként. Ez nem mondható túl magas értéknek, de a szakértők a hasadóanyagok növekedésének ütemére hívják fel a figyelmet. Az egyetem munkatársai szerint aggodalomra azért sincs különösebb ok, mert a cézium nagyobb koncentrációban az iszap felső 10 cm-es rétege alatt található, ahogy a folyók újabb és újabb hordalékréteget terítenek az öbölbe. A szárazföldön viszont a céziumszennyezés a talaj legfelső öt centiméteres rétegét szokta érinteni - idézi a kutatók megállapításait az Asahi Simbun napilap.

Japánban szárazföldön akkor minősítik megmunkálásra alkalmatlannak a talajt, ha benne a sugárzó céziumizotópok mennyisége meghaladja az 5 ezer becquerelt. (A becquerel egy radioaktív bomlást jelent másodpercenként.) A vizsgálatokat Hideo Jamazaki, az egyetem környezettudományi professzora vezette.

A fukusimai atomerőműből kiszabadult céziumot az esővíz mossa a folyókba, így kerül a tengerbe a kutatócsoport szerint. A Tokiói-öbölben honos halakban és más tengeri élőlényekben egyelőre gyakorlatilag nem találtak céziumot. A hasadóanyag feltehetően a tengerfenékre süllyed, majd meglehetősen gyorsan felszívódik az iszapban. A céziumizotóp felezési ideje harminc év.