Hétfőig tart a derült idő

Vágólapra másolva!
Záporokra, zivatarokra kell számítani délutántól. Hétfőn is nyárias meleg lesz. Kedden, szerdán már sokfelé kell záporra, zivatarra számítani, helyenként felhőszakadással, jégesővel.
Vágólapra másolva!

Vasárnap nyugaton túlnyomóan derült idő várható. Helyenként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet a középső és a keleti országrész felett. A keleti, északkeleti megyékben néhol zápor is kialakulhat.

Délután és este néhány zivatar is kipattanhat a Tiszántúlon és északkeleten, kis valószínűséggel 75-80 kilométer/óra körüli széllökéssel és jégesővel (a jégszemek átmérője megközelítheti a 2 cm-t). A déli, délkeleti szél időnként megélénkül, északnyugaton több helyen meg is erősödik.

Kora délutánra nyárias meleg lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25, 29 Celsius-fok között alakul. Késő este 18, 23 fok várható. Estig döntően anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását. Többnyire száraz és egyre melegebb levegő áramlik Magyarország fölé.

Hétfőn napos időre lehet számítani az ország nagyobb részén. Délutántól délnyugat felől egyre több helyen várható zápor, zivatar. A délkeleti szél többfelé megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 6, 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23, 29 fok között alakul.

Kedden, szerdán sokfelé kell záporra, zivatarra számítani, helyenként felhőszakadással, jégesővel. Csütörtöktől már több napsütés valószínű, csökken a csapadék kialakulási valószínűsége. Jelentős mennyiségű csapadék, azaz legalább napi 5 mm az ország területének 80 százalékán lehet.

Orvosmeteorológia

Front nem lesz az ország felett vasárnap, de a magasban melegedés zajlik, emiatt a fokozottan érzékeny szervezetűeknél a melegfrontokkal járó tünetek jelentkezhetnek. Náluk légköri okok is meghúzódhatnak a fáradékonyság, a levertség, a fejfájás és alvási zavarok hátterében.

A napsugárzás erőssége az UV-index szerint a 3,1-es és a 6,3-os szint között alakul, vagyis erős lesz országos átlagban Ilyen sugárzás mellett délben 35-20 perc alatt leéghet a bőr (a napozás kockázatairól itt olvashathttp://www.origo.hu/idojaras/20120516-evtizedenkent-valoban-jobban-tuz-a-nap-uvsugarzas-napsuteses-orak-szama.html bővebben).