Hózápor lesz a hétvégén

Vágólapra másolva!
Többfelé lesz eső, zápor szombaton is. Vasárnap kifejezetten hideg lesz, hétfő hajnalban fagyni fog. A Kárpát-medence fölött hullámzó frontzóna miatt mind a hideg-, mind a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás.
Vágólapra másolva!

Szombaton többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de főleg keleten lehetnek hosszabb-rövidebb napos időszakok. Többfelé előfordul eső, zápor. A nyugati, északnyugati szél a Dunántúlon és a középső országrészben többször megerősödik, estétől a Kisalföldön időnként már viharossá fokozódik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 5, 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 13, 18 fok között alakul, de délután nyugaton ennél alacsonyabb, keleten pedig ennél magasabb értékeket is mérhetnek.

Vasárnap eleinte többnyire erősen felhős lesz az ég, majd felszakadozik a felhőzet, és felhőátvonulások várhatók. Elszórtan zápor előfordulhat, a hegyekben egy-egy hózápor is kialakulhat a nap első felében. Az északi, északnyugati szél több helyütt viharossá fokozódik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 1, 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 12 fok között alakul.

A hétvégén a környező országokban is változékony, szeles időjárásra van kilátás. Az átvonuló hidegfrontok hatására főleg Ausztriában, Kárpátalján, Erdélyben és a Vajdaságban valószínű többfelé csapadék.

Fejfájást okoznak az átvonuló frontok

A Kárpát-medence fölött hullámzó frontzóna miatt mind a hideg-, mind a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációzavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reflexidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

Vasárnap a frontrendszer dél felé távolodik Magyarországtól, mögötte több fokkal hidegebb levegő áramlik az ország fölé. Ez a vegetatív idegrendszert paraszimpatikus irányba tolja el, ezért csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, lassul a légzés és a keringés, valamint az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökken le.

Réteges öltözködés locsolkodáshoz

Húsvéthétfőn már gomolyfelhős, napos idő várható, de a 10 fok körüli csúcshőmérséklet miatt érdemes lesz melegen felöltözni a locsolkodáshoz. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke +2, -3 fok között alakul. Gyengén felhős, napos, száraz idő lesz; északnyugaton megerősödik a délkeletire forduló szél.

Jelentősen csökken a hőmérséklet a következő napokban: az eddigi átlag fölötti melegetjelentős lehűlés követi, de a hőmérsékleti rekord megdőlése nem valószínű. Ebben az időszakban a leghidegebbet 2002. április 7-én mérték Szécsényben, akkor -10,9 fok volt. Budapesten a legalacsonyabb hőmérséklet -4,1 fok volt 1978-ban. A legmelegebb idő ezekben a napokban 1939. április 8-án volt - a 30,2 fok jóval magasabb, mint a most előjelzett hőmérséklet. Budapesten ezen a napon 27,6 fokot mutattak a hőmérők 1939-ben.