Erőműrendszert építenek Patagóniában

Vágólapra másolva!
Csak a távvezeték ára akadályozhatja meg öt vízerőmű felépítését Chile érintetlen táján. A chilei legfelsőbb bíróság jogerősen elutasította a helybeli környezetvédők mind a hét, a várható környezetpusztítás ellen tiltakozó keresetét.
Vágólapra másolva!

Egyre biztosabb, hogy megváltozik a gleccserek, gleccsertavak, jégmezők és fjordok tagolta patagóniai táj a zabolátlan szépsége. A chilei legfelsőbb bíróság visszautasította több környezetvédő szervezet keresetét, amelyek az ellen tiltakoznak, hogy a santiagói kormányzat öt gátból álló vízerőmű-rendszert építsen ki két gyors folyású patagóniai folyón - tudósít a BBC.

Aysen tartományban három gát épülne a Pascua és kettő a Baker folyón. Amennyiben elkészülnek, hatszáz hektár kerül víz alá a Csendes-óceába ömlő folyók mentén. A HidroAysen nevű beruházás a spanyol energiakonszern, az Endesa és a chilei társvállalat, a Colburn közös projektje. A zöld szervezetek szerint az építkezés károsítja a Laguna San Rafael nemzeti parkot, és tovább rontja a veszélyeztetett dél-andoki őz (Hippocamelus bisulcus) túlélési esélyeit.

A chilei legfelsőbb bíróság jogerősen elutasította a környezetvédők mind a hét keresetét, így amennyiben a kormány is rábólint a tervre, akkor jogi akadálya már nem lesz a kivitelezésnek. Gazdasági problémák ezen túl még felmerülhetnek, mert az öt vízerőmű termelte áram hasznosításához kétezer kilométernyi magasfeszültségű távvezetéket kell kiépíteni a fővárosig, Santiagóig az észak-déli irányban 4300 kilométer hosszan elnyúló országban.

Ha a kormány engedélyezi a vezeték kiépítését, akkor az erőmű- és gátrendszer kiépítése 2014-ben kezdődhet el. A tervek szerint a munkálatok tíz évig tartanak. A HidroAysen közleménye szerint a projekt "költséghatékony, fenntartható, megbízható és ökológiai szempontból életképes energiaforrást" jelent.