Visszahozza a hajnali fagyokat a front

Vágólapra másolva!
Hűvösebb lesz az idő ezen a héten. A napsütéses órák mellett felhős időszakok is lesznek, a szeles idő miatt ráadásul pár fokkal még hidegebbnek tűnik a levegő.
Vágólapra másolva!

Fagyos lesz a keddre virradó éjszaka Észak-Magyarországon. A száraz hidegfront miatt egészen -4, +3 Celsius-fokig csökken a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet. Hűvösebb lesz az idő az elmúlt héthez képest: a legmagasabb nappali hőmérséklet 13, 18 fok között várható.

Szerdán valamivel melegebb időre van kilátás. Éjszaka 2,8 fokra csökken a hőmérséklet, kora délután 15, 21 fok között alakul. A jelenlegi előrejelzések szerint ezen a héten csütörtökön lesz a legmelegebb délben és kora délután: a legmagasabb nappali hőmérséklet 16, 22 fok között alakul.

Forrás: OMSZ
A kékkel jelzett térségekben fagyni fog kedd hajnalban

Kedden napközben átmenetileg megnövekszik a felhőzet észak, északkelet felől, a keleti országrész fölött helyenként meg is vastagszik. Délután néhol zápor előfordulhat a Tiszántúlon. Az északnyugati szél több helyen megerősödik.

A napsütéses órák mellett erősen felhős időszakok is lesznek ezen a héten. Szeles idő várható, az északnyugati szelet többfelé erős, helyenként viharos széllökések kísérik - emiatt több fokkal hidegebbnek érződik a hőmérséklet. Szerdán sok lesz a napsütés, csak helyenként lehet kevés gomoly- és fátyolfelhő az égen. Csapadék nem lesz. Az északi, északnyugati szél helyenként megerősödik.

Csütörtök délelőtt fátyolfelhős, napos időre kell számíthatunk, majd megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és estétől északon néhol kisebb eső, zápor is előfordulhat. Az északnyugati, nyugati szél többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik.

Záporesők főleg pénteken és szombaton fordulhatnak elő, de jelentős mennyiségű csapadék (vagyis legalább napi 5 mm) ismét nem lesz az ország területén. Március tehát ismét aszályos hónap lesz; a februári hó pedig alig segített a vetésnek és a kiskerteknek. A mezőgazdászok szerint ha most jönne egy bőséges esőzés, kivirulna a határ, mert a növények t nagyon alkalmazkodóak ilyentájt (részletekről lásd cikkünket: Elfogyott a víztartalék a magyar földből).