Kitart a derült tavasz hétvégén is

Vágólapra másolva!
Csak az Északi-Középhegység völgyeiben lesznek fagyos hajnalok, kitart a derült tavasz hétvégén is. Hétfőig kellemes idő lesz, akkorra viszont egy száraz hidegfront érkezik.
Vágólapra másolva!

Pénteken sok napsütés várható, csak kevés helyen lehet némi felhő az égen, csapadék nem lesz. Mérsékelt lesz a változó irányú szél. A hőmérséklet hajnalban szeszélyes területi eloszlásban -2, +4 fok között alakul, de az Északi-Középhegység völgyeiben ennél hidegebb, a magasabban fekvő területeken viszont melegebb is lehet.

Szombaton a több órás napsütés mellett elsősorban a Dunántúlon lehetnek erősebben gomolyfelhős időszakok, ott elszórtan zápor is előfordul. Mérsékelt lesz a változó irányú szél. A hőmérséklet a hajnali 3, 8 fokról délutánra 17, 21 fokig emelkedik.

Vasárnap többnyire derült időre számíthatunk, esetleg kevés gomolyfelhő lehet az égen. Csapadék nem valószínű. A Dunántúlon helyenként megerősödik az északnyugati szél. A hőmérséklet a hajnali 3, 8 fokról délutánra 18, 21 fokig emelkedik. Hétfőn már valamivel hűvösebb, 13-18 fok lesz egy száraz hidegfront miatt.

Átlagos tavaszi meleg lesz a hétvégén

Jelenleg a kontinensen belül az Appennini-, és a Balkán-félsziget területén van a legmelegebb, itt a derült ég alatt 20, 25 fokot mérnek. A hétvégére kissé hűl majd a levegő, de csapadék nem várható. Azonban Nyugat-Európában a hétvégét melegedő tendencia jellemzi. A Kárpát-medence környező országaiban is többnyire napos időre van kilátás csapadék nélkül.

1977-ben ezekben a napokban szokatlanul meleg levegő áramlott Közép-Európa térségébe, így a csúcshőmérséklet napokon át 25 fok felett alakult. A meleg időszak március 24-én tetőzött, ekkor Homokszentgyörgyön 28,4 fokot mértek. Ezektől az értékektől a következő napokban meglehetősen távol leszünk, de ugyanúgy a napi hidegrekordoktól is, amelyek értékei rendre -10, -15 fok között változnak.

Frontmentes napok következnek

Számottevő fronthatás nem lesz a következő napokban. A derült, napos idő kedvező alkalmat teremt a szervezet számára az ellenálló-képesség erősítésére. Lehetőség szerint érdemes sétát tenni, kirándulni, vagy végezzük el a szükséges kerti munkákat.

Az ásásáshoz, metszéshez, gallyazáshoz továbbra is kedvez az időjárás. A kerti ténykedés közben figyelni kell arra, hogy a száraz időjárás miatt tűzgyújtási tilalom van érvényben.