Vágólapra másolva!
A klímavédelem szempontjából mégis megéri fehérre festeni a háztetőket - mondják a Columbia Egyetem és a NASA munkatársai. Kutatásuk szerint az olcsó fehér festék is segít abban, hogy ritkábbak legyenek a városi hősziget-jelenség miatt erősödő hőhullámok New Yorkban.
Vágólapra másolva!

A hagyományosan sötét színű tetők 76 Celsius-fokra melegedtek 2011 legforróbb napján, július 22-én New Yorkban, míg a kísérleti célból fehérre festett födém 23,3 fokkal hűvösebb volt a NASA Goddard Intézete és a Columbia Egyetem közös kutatása szerint.

A fehér tető hőmérsékletét 2011 nyarának minden napján mérték a kutatók, és azt találták, hogy a födém átlagosan 23,8 fokkal volt hűvösebb, mint a hagyományosak. A tesztelt fehér bevonat azon olcsó klímavédelmi megoldások közé tartozik, amelyeket Michael Bloomberg polgármester népszerűsít azért, hogy a metropolisz üvegházgáz-kibocsátása egyharmadával csökkenjen 2030-ra. A fehér tetővel kapcsolatos eredményeit a kutatócsoport az Environmental Research Letters folyóiratban közölte.

A nyolcmilliós nagyvárosban esténként 2,7-3,8 Celsius-fokkal melegebb van az úgynevezett városi hősziget jelenség miatt Stuart Gaffin, a Columbia kutatója és a tanulmány társszerzője szerint. A hősziget azért alakul ki, mert a városi környezet sötét színű aszfaltja, épületei, de a fémburkolatok is több hőenergiát nyelnek el a napsugárzásból, mint az erdők, a mezők, vagy a hó és jég borította vidékek.

Az utóbbi évtizedben a várostervezés visszatérő problémája a jelenség tompítása. A drágább megoldás zöld tetők kialakítása élő növényzettel, a fehér tető jóval olcsóbb. A CoolRoofs kísérleti programban egy professzionális bevonatot és egy sima festéket teszteltek összesen négy éven át.

A csak képzett szerelő által telepíthető membránok tükrözőképessége és az általuk kibocsátott sugárzás is megfelelően stabil maradt a négyéves használat után. (A kutatók egyaránt mérték, hogy a bevonat mennyi fényt ver vissza, és hogy mennyi infravörös sugárzást bocsát ki, miután napfény érte.) A speciális bevonat 1,4-2 dollárba kerül négyzetméterenként, de "ha ön valóban fehér tetőt akar olcsón, fogjon egy vödör akrilfestéket" - mondta a Columbia kutatója.

A hőszigetnek számos következménye van a rekordokat döntő áramfogyasztástól a rosszabb levegőminőségen át az extrém meleg okozta halálesetekig. A klímaváltozás miatt a káros hatások erősebbé válnak. New Yorkban jelenleg tizennégy olyan nap van nyaranta, amikor a hőmérséklet csúcsértéke meghaladja a 32,2 fokot, pár évtized múlva már legalább harminc nappal kell számolni - mondta Cynthia Rosenzweig, a NASA Goddard Intézetének munkatársa. (Az ELTE meteorológiai tanszéke és az OMSZ közös vizsgálata szerint 2050-re kilenc-huszonöt nappal lesz hosszabb a nyár Magyarországon.)

"Az épületek lapos tetejét hagyományosan aszfalttal vagy kátránnyal szigetelték, mert vízálló, jól alakítható, ellenáll a környezeti hatásoknak, és a legváltozatosabb geometriájú födémeken is beválik. Viszont a hősziget szempontjából mi azt mondjuk, legyen az új fekete a fehér" - mondta Stuart Gaffin.

A Stanford Egyetem kutatói viszont úgy találták, húszéves távlatban a fehér tető lényegében nem csökkenti a klímaváltozás következményeit. Ezért ők azt tanácsolják: inkább szereltessen napelemet a tetőre az, aki szén-dioxid-lábnyomát akarja csökkenteni.