Maffiák irtják az erdőket világszerte

Vágólapra másolva!
Világszerte két másodpercenként egy focipályányi erdőt irtanak ki illegálisan. A probléma "világméretű járvánnyá" nőtte ki magát a Világbank szerint, és úgy kéne ellene fellépni, mint a kábítószerkereskedők ellen.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi fejlesztésekkel foglalkozó Világbank becslése szerint évente a fák 90 százalékát törvényellenesen vágják ki, 10 és 15 milliárd dollár közötti kárt okozva ezzel. A szervezett friss tanulmánya szerint főként a szervezett bűnözés foglalkozik az erdők kivágásával.

A bűnözők a nem legálisan szerzett nyereséget korrupt kormánytisztviselők lefizetésére használják, akik szemet hunynak az erdőirtás felett. A konkrét anyagi károk mellett a hatalmas környezeti, gazdasági és társadalmi költségeket is figyelembe kell venni - áll a jelentésben.

A Világbank négy, erdőkben gazdag országban, Brazíliában, Mexikóban, Indonéziában, és a Fülöp-szigeteken végzett négyéves kutatása szerint kevesebb mint 0,1 százalék a valószínűsége annak, hogy az erdőirtókat megbüntetik. Az ilyen bűncselekmények sokszor felderítetlenek maradnak, nem foglalkoznak velük a hatóságok, vagy nem is jelentik őket - áll a jelentésben, továbbá az is, hogy a ritkán elinduló nyomozások is "amatőrök" és nem meggyőzőek.

"Úgy kellene felvenni a harcot az illegális fakitermelőkkel, mint ahogy fellépünk a kábítószert forgalmazó, zsarolással foglalkozó gengszterekkel szemben" - mondta Jean Pesme, a Világbank pénzpiacokért felelős igazgatója, annak a szakértői csoportnak a vezetője, amely a törvénytelen pénzforgalom ellenében segíti a bank támogatta országokat. A megoldást a szervezet abban látja, hogy a nyomozásoknak az illegális erdőirtás kitalálóira, illetve azokra a korrupt tisztviselőkre kell koncentrálniuk, akik lehetővé teszik a bűncselekményt és megvédik a bűnözőket.

A brazíliai környezetvédelmi miniszter 2011 nyarán csak külön kríziskezelő bizottság felállításával tudta megakadályozni, hogy valamelyest csökkenjen a "Föld tüdejének" nevezett amazonasi őserdő irtása. Tavaly áprilisban például rekordnagyságú, 477 négyzetkilométernyi esőerdőt vágtak ki vagy égettek fel az országban.

Forrás: AFP/Lunae Parracho
Razzia egy illegális fatelepen Brazíliában januárban