Viharos szél és hófúvás lesz szerdán

Vágólapra másolva!
Fokozatosan beborul az ég a szerdára virradó éjszaka. Havazás kezdődik hajnalban északnyugaton és északon, amely fokozatosan terjed kelet, délkelet felé. A havat a Nyugat-Dunántúlon helyenként havas eső, eső válthatja fel.
Vágólapra másolva!

A túlnyomóan borult időben csak délután szakadozik fel átmenetileg a felhőzet a Dunántúlon. A déli óráktól viharossá fokozódik a délnyugati szél, amely erős hófúvásokat okozhat Kelet-Magyarországon, a legerősebb széllökések elérik 60-70 km/órát. A hófúvás miatt nyolc megyére adott ki első vagy másodfokú figyelmeztető előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Késő estére északnyugatira fordul a szél, amely szintén viharossá fokozódva eléri a 65-80 km/órás sebességet - erre főleg az északnyugati tájakon kell számítani; Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ. Éjfélig országszerte lepelnyi, de maximum 4 centiméter friss hó várható. Ennél többre, 5-10 centiméternyire a Szécsény-Békéscsaba vonaltól északkeletre valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -8 és -14 fok között alakul, de a vastag hóval borított, gyengén felhős területeken -15 fok alatt valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet +2, -4 fok között, a Nyugat-Dunántúlon +5 fok körül várható.

Erős meleg-, majd estétől hidegfronti hatás lesz. A frontra érzékenyeknél fejfájás, migrén, aluszékonyság, levertség jelentkezhet, csökkenhet a koncentrálóképesség, nőhet a reakcióidő. A szeles idő ingerlékenységet is kiválthat, a hidegfront után pedig erősödhetnek a reumatikus fájdalmak, ingadozhat a vérnyomás is.

Csütörtökön szeles idő lesz, felhőátvonulásokkal, több-kevesebb napsütéssel. Elszórtan várható havazás, hózápor. Az északi, északnyugati szél sokfelé erős, a Dunántúlon viharos marad. Tovább enyhül a fagy: a hőmérséklet legalacsonyabb értéke -2, -7, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2, +2 fok között alakul.