Sárga riasztással jön az új havazás

Vágólapra másolva!
Összesen harminckét kistérségre adott ki sárga riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat, mert az északi szél hófúvásokat emel a hétfőn leeső friss hóból. Kedd hajnalra már nem süllyed -20 fok közelébe a hőmérséklet, és nappal is melegebb lesz valamivel.
Vágólapra másolva!

Hétfőn országszerte borult lesz az ég. Egyre többfelé várható váltakozó intenzitású havazás, amely több hullámban terjed délről észak, északnyugat felé. Reggel a déli megyékben, késő délután már északnyugaton is havazni fog.

A friss hó mennyisége éjfélig elérheti a 10 centimétert a Dunántúl déli felén és Bács-Kiskunban, a főváros környékén az 5 centire kell számítani; a Dunántúl északi felén a hólepeltől az 5 centiméterig terjed a vastagsága. Északkelet ezúttal kimaradhat a számottevő havazásból, arrafelé inkább csak lepel - 2 cm valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet -6, -11 fok között valószínű. Késő estére jelentősen nem változik a hőmérséklet. A Dunántúlon napközben egyre erősebb lesz a szél; az Alpokalján délután 60, estétől viharos, 70 km/óra feletti lökések lehetnek. Az északi szél erős lesz északkeleten is.

A szél és a friss hó miatt különösen a Balaton környékén és attól északra lehet többfelé hófúvás. A korábban leesett havat az északkeleti megyékben is hordhatja az élénk szél. Ezért kora reggel sárga riasztást adott ki tizenöt kistérségre az Országos Meteorológiai Szolgálat az Ajka-Zirc, Lengyeltóti-Enying négyszögben. Szintén elsőfokú riasztás van az Edelény-Záhony-Hajdúböszörmény háromszög tizenhét kistérségében.

Keddre virradóan kevésbé lesz hideg, mint hétfőn: -7, -13 fok lesz az legalacsonyabb hőmérséklet, és napközben sem lesz melegebb 0, -9 foknál - keleten lesz az enyhébb idő. Mindenütt borult lesz az ég, majd késő délután északkelet felől szakadozni, csökkenni kezd a felhőzet.

Sokfelé várható havazás, a legtöbb hóra délen, délnyugaton, a legkevesebbre északkeleten kell számítani. Továbbra is hófúvásokat okoz az északi, északkeleti szél: a légmozgás északkeleten és a Nyugat-Dunántúlon nagy területen erős, több helyen viharos lesz.