Őstermelőkkel gyógyíttatják a betegeket Houstonban

Vágólapra másolva!
A texasi Houstonban november óta öt tonna zöldséget és gyümölcsöt írtak fel az orvosok a betegeknek - ha nem is receptre. A városban és környékén élő 4,1 millió lakos zömét ellátó állami egészségügyi szervezet, a Harris County Hospital District (HCHD) öt kórházában ugyanis a patika mellett immár az őstermelőknek is biztos helyük van.
Vágólapra másolva!

Kávé- és csokiautomata helyett legyen inkább zöldségesstand a rendelőben - nagyjából így foglalható össze a preventív medicina alapelve. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a népbetegségnek számító elhízás, cukorbetegség, infarktus vagy stroke kialakulásáért nagymértékben okolható a helytelen táplálkozás. Megelőzésképpen a houstoni kórházban a veszélyeztetett páciensek kedvezményes áron juthatnak a helyi biogazdaságok organikus terményeihez a kijelölt öt intézményben, ahol receptötletekkel is ellátják őket.

Texas egyike a legkövérebb amerikai államoknak, egy 2011-es Gallup-felmérés szerint az ottaniak átlagos testtömeg-indexe (BMI) 28,7 pont, márpedig 30-tól kezdődik a vészes mértékű túlsúly. A népesség tekintetében rendkívül gyorsan gyarapodó Houstont is magába foglaló Harris megyében a lakosság 15 százaléka, a gyerekek 20 százaléka a szegénységi küszöb alatt él, ők anyagi okokból nem engedhetik meg maguknak az egészséges ételek vásárlását.

A kórházi zöldség- és gyümölcsárusítást szervező nonprofit szervezet, a Veggie Pals szerint a houstoni gyerekek 36 százaléka túlsúlyos, akik nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel sem a helyes táplálkozásról. Amikor pedig mind a pénz, mind a szándék megvan, akkor sincs könnyű dolga annak, aki salátavacsorára vágyik: a városban kevés a zöldség-gyümölcs áruda, annál több a gyorsétterem és az édes-sós nassolnivalót kínáló kisbolt.

Ennek következményeként az alacsony és közepes jövedelmű társadalmi rétegekben élők azt látják, hogy az egészségtelen étel nemcsak olcsóbb, mint az egészséges, hanem könnyebben elérhető, és az elkészítésével sem kell vesződni. Eddig nem is tudtak mit kezdeni az orvos "Étkezzen egészségesebben!" tanácsával. November óta azonban az elérhető áron kínált őstermelői termények iránt töretlen az érdeklődés, amit jól jelez, hogy három hónap alatt több mint öt tonna fogyott a túlsúly ellen ajánlott egészséges ételekből.