Nem zavarja a Duna jege az atomerőművet

Vágólapra másolva!
Két uszállyal akadályozzák meg Pakson, hogy a jég megzavarja a hűtővíz kivételét a folyóból. Továbbra is zajlik a jég a Dunán, de csak a bősi tározó fölött alakult ki összefüggő, álló jégréteg, és jelentős olvadás nem valószínű.
Vágólapra másolva!

Nem volt szükség rendkívüli intézkedésekre a dunai jégzajlás miatt a paksi atomerőműben - mondta Mittler István, a cég kommunikációs igazgatója az [origo]-nak. Az erőmű blokkjait hűtővízzel ellátó vízkivételi műbe ugyanis nem közvetlenül a folyóból áramlik a víz, hanem egy úgynevezett hidegvizes csatorna köti össze a Dunával. A csatorna bejáratához egy hete két uszályt rendeltek, amelyek megakadályozzák a jégtorlaszok kialakulását - mondta az igazgató. Ezért jégtörő hajót nem is kell igénybe vennie a vállalatnak.

A 2011-es szárazság ellenére az erőműnél nem alacsony a vízállás, így gond nélkül biztosítani lehet, hogy a négy reaktorblokk megkapja a másodpercenkénti összesen 100-110 köbméter vizet. Az atomerőmű éves vízfelhasználása körülbelül 2,5 és 3,1 milliárd köbméter között mozog (egyébként ezzel a mennyiséggel a cég a legnagyobb vízfogyasztó az országban). Ez függ az áramtermelés mennyiségétől; most mind a két blokk teljes kapacitással működik.

Továbbra is erősen zajlik a jég a Dunán, csak a bősi tározó fölött van tizenhét kilométeres hosszúságban összefüggő, álló jég az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint. A Tisza teljes hazai szakaszán kisebb megszakításokkal áll a jég. A két folyón a jeges árvíz elleni védekezést összesen tizenhárom jégtörő hajóval látják el. Ezek között van az a négy is, amely szombaton és vasárnap kezdett dolgozni a szerb-horvát közös Duna-szakaszon.

A héten annak ellenére nem kell jelentősebb olvadásra számítani a folyókon, hogy enyhül az idő, és a hétvégén már +6 fok is lehet. Mérséklődnek az éjszakai fagyok, és nappal már fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet. Gyors olvadás azért nem valószínű, mert hosszabb ideig nulla fok fölött kell legyen a hőmérséklet ahhoz, hogy a Duna és a Tisza magasabban fekvő vízgyűjtő területei is felmelegedjenek - közölte az OVF.