Nem lesz tartós a meleg

Vágólapra másolva!
Noha plusz 17 fok is lesz ezen a héten, jövő héten már ismét hűvösebb idő valószínű. Az óceáni levegőnek hála, még a hidegfrontok is melegebbek lesznek a korábbi fagyoknál.
Vágólapra másolva!

Határozottan enyhül az idő a héten: szerdán már +10 Celsius-fok is lesz a legmelegebb tájakon, sőt pénteken 5-17, szombaton 6-15 fok közé melegszik a levegő kora délutánra; a legmelegebb Pécs és Zalaegerszeg környékén lesz a hétvégén. A sokéves átlagok azt mutatják, hogy ezen a héten 5 fok körül szokott alakulni a nappali maximumhőmérséklet.

"A melegebb idő oka az, hogy legyengült az a szibériai anticiklon, amelynek a peremén korábban nagyon hideg levegő áramlott a Kárpát-medencébe. Most jóval enyhébb légtömegek érkeznek északnyugat felől. Ha óceáni eredetű hidegfront érkezik, még az is melegebb időt hoz, mint amilyen egy hete volt" - mondta Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az [origo]-nak.

Kedden a derült, napos időben 2, 10 fokig emelkedik a hőmérséklet kora délutánra a hajnali -3, -12 fokról. (Hajnalban a hóval borított, tartósan derült vidékeken lesz a leghidegebb, illetve az Északi-középhegység térségében.) Csapadék nem lesz, és a változó irányú szél is mérsékelt marad. Szerdán napközben ugyan beborul az ég, de a legmagasabb nappali hőmérséklet 2, 8 fok között alakul. Egyre több helyen várható eső, zápor - északkeleten havas esőre, havazásra is számítani kell.

Forrás: OMSZ
A zöld színek jelzik, hogy milyen meleg lesz az idő február 21-én 16 órakor

Csütörtökön erősen megnövekszik a felhőzet egy hidegfront miatt, és pénteken is változóan felhős lesz az ég. Elszórtan előfordulhatnak záporok; a legmagasabb hőmérséklet 5, 17 fok között alakul. Szombaton marad a változóan felhős ég. Valamelyest csökken a nappali felmelegedés: 4, 12 fok között várható a legmagasabb hőmérséklet. Kora reggel viszont még kevésbé lesz hideg, -2, +2 fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet.

A melegebb, tavaszias idő viszont nem lesz tartós. "Az előrejelzések jelenleg azt mutatják, hogy jövő héten ismét visszaesik pár fokkal a hőmérséklet. Ugyan nincs még itt a tavasz, de nem tér vissza a korábbi hetek rendkívüli hidege sem" - mondta Jenki Szilvia. Részletes, hét napra szóló előrejelzéseinket itt találja, a hőmérsékletek alakulása pedig térképen itt látható.

Ilyen az idő Európában
Ciklon örvénylik Észak-Európa fölött, középpontja a Norvég-tenger fölött van. Frontjai mentén erősen felhős vagy borult az ég, többfelé esik az eső. Ugyanakkor sokat süt a nap a Kelet-európai-síkságon és a mediterrán tájakon egy anticiklon hatására. A hőmérséklet csúcsértéke nagyjából a Stockholm-Varsó-Várna vonaltól keletre, északkeletre 0, -10 Celsius-fok, ettől nyugatra, délnyugatra 2, 10 fok között alakul, sőt a Földközi-tenger középső és nyugati medencéjében 11, 19 fokot mérnek. (A mediterrán olvadásról itt láthat műholdképet.)