Vágólapra másolva!
Országos havazás, hófúvás, néhol hóvihar lesz a hétvégén, a hófelhők vasárnap estére oszlanak fel. Addig is egyre nedvesebb levegő érkezik az ország fölé egy mediterrán ciklon miatt.
Vágólapra másolva!

Szombaton borult lesz az ég, országszerte ismétlődő havazásra kell számítani. A legkevesebb, 5 centiméter körüli hóra északnyugaton, a legtöbbre (30-50 centiméterre is) az Alföldön számít az Országos Meteorológiai Szolgálat. Budapest környékén 15-20 centi hó várható.

A Nyugat-Dunántúlon és északkeleten hófúvásra kell készülni az északi, északkeleti szél miatt; piros figyelmeztetés van érvényben kilenc megyére. A hőmérséklet hajnalban -9, -15, kora délután -8, -13 fok között alakul. Egyre nedvesebb levegő érkezik az ország fölé egy délre, délnyugatra örvénylő mediterrán ciklon áramlási rendszerében - ilyen ciklon miatti havazás legalább kétszer-háromszor előfordul telente Magyarországon.

Vasárnap napközben vékonyodik, szakadozik a felhőzet, egyre nagyobb területen megszűnik a havazás. A középső országrész kivételével többfelé erős lesz az északi szél, amely további hóátfúvásokat okoz. A hőmérséklet hajnalban -10, -15, kora délután is csupán -7, -13 fok között várható.

Forrás: OMSZ
Ilyen vastag hó várható vasárnap estére (becsült értékek)

Bár a ciklon alakítja a hétvégén az időjárást, számottevő fronthatást nem okoz. Észak, északkelet felől ezzel együtt hideg levegő áramlik Magyarország fölé. A nagy hideg miatt a végtagok és a bőr vérellátottsága romlik, és hamarabb ki is száradhat a bőr. Az alacsony nedvességtartalmú levegő kiszárítja a nyálkahártyát, emiatt valószínűbbé válik a hurutos megbetegedés. Érdemes óvni a végtagokat és a fejet a hidegtől, mert a zimankós időnek súlyos esetben fagyási sérülés lehet a következménye.

A folyamatos hideg hatására a tavakon, állóvizeken képződött jég kellően vastag lesz a korcsolyázáshoz, ugyanakkor a síelni szeretők is örülhetnek a hegyekben lehulló, jelentős mennyiségű friss hónak. A hazai síterepek közül péntek déli adatok szerint Mátraszentistvánon van a legvastagabb, 50 centis hó - részletes síadatokat itt talál. A környező országok síterepein kellő mennyiségű hóréteg gyűlt fel, és az idő is naposnak ígérkezik, ám Magyarországtól nyugatra is zord téli időre kell számítani.