Vágólapra másolva!
Eddig hetvenkilenc halálos áldozata van a -20 fok alatti fagyoknak és a nagy havazásnak Romániában. Egy bukaresti klímakutató szerint csupán annyi történt, hogy az utóbbi évtizedek enyhébb telei után rendkívül soknak tűnik az átlagosnál valamivel nagyobb hó.
Vágólapra másolva!

Két hétig várt egy mindkét lábára lebénult, idős férfi arra, hogy házát kiszabadítsák a hó fogságából Románia délkeleti részén. A Buzau városától 25 kilométerre fekvő faluba, Cotul Cioriiba hétfőn érkeztek meg a csendőrség és a katonaság mentőegységei, hogy segítsenek a külvilágtól elvágott település lakóin. Teodor Antohi házánál a bejárati ajtó magasságáig állt a hó. A csendőrök a férfit a helyi művelődési házba szállították, ahol az időközben megérkezett rokonai vették gondjukba.

A rendkívüli hidegnek és a havazásnak eddig hetvenkilenc halálos áldozata van az országban az Agerpres bukaresti hírügynökség kedd déli jelentése szerint; csak az utóbbi egy nap leforgása alatt öten haltak meg kihűlés miatt. A kedd 14 óráig érvényes másodfokú riasztást elsőfokúra enyhítette a román meteorológiai intézet (INMH). Az előrejelzés szerint a vasárnapi és hétfői 10-30 centiméter friss hó után további havazás várható a Székelyföldön, Brassó környékén és Szeben megyében, valamint további kilenc megyében Románia keleti, délkeleti vidékein és a Duna-delta területén.

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu
Nézzen képeket a galériában a behavazott országról!

A hóhelyzetet súlyosbítja, hogy hóátfúvásokra, hótorlaszokra kell számítani a maximum 55 kilométer/órás széllökések miatt. A légmozgás fokozatosan gyengül szerda délelőttig, viszont napközben sem lesz melegebb -9 és +1 foknál, éjszaka pedig -20, -10 fok közé süllyed a hőmérséklet. Az ország keleti részén, Moldvában lesz hidegebb.

Az újabb havazás leginkább a Bukaresttől keletre, az úgynevezett Kárpát-kanyarban fekvő településeket sújtotta. A térségbe százhatvan tonna, főleg tartós élelmiszerből és gyógyszerekből álló segélyszállítmányt katonai szállítójárművekkel juttatják el. Az ország negyvenegy megyéjéből huszonötben okoz fennakadásokat a hó.

Járhatóak az erdélyi utak

Huszonnyolc fő- és százharminchét megyei úton nem lehet közlekedni az ország déli és keleti részén. A Bukarest és Pitesti közötti A1-es autópályát ismét megnyitották a forgalom előtt, és dolgoznak a Bukarestből Konstanca felé vezető A2-es sztráda teljes újranyitásán is. Kedd déli adatok szerint minden erdélyi út járható személyautóval, de téli útviszonyokra készüljenek a Magyarországról érkezők, ne hagyják otthon a hóláncot, a jégkaparót és a takarót (a Külügyminisztérium nem ajánlja a Romániába utazást).

A román hatóságok kedden tíz órától ismét fogadják Magyarország felől a kamionokat. Megindult a forgalom, tizenegy óráig 70 kamion hagyta el az országot az ártándi határátkelő környékéről. Csupán Hajdú-Bihar megyében több száz kamion vesztegelt az éjszaka az utakon; a járműveket szakaszosan indítja a megyei rendőr-főkapitányság, hogy el lehessen kerülni a torlódásokat.

A Román Államvasutak (CFR) személyszállító vállalatának közlése szerint hét vasútvonalon egyáltalán nem közlekednek a járatok, további tizenhárom vonalon pedig korlátozásokat kellett életbe léptetni. Kedden összesen 349 járatot töröltek, így a CFR azt tanácsolja, csak az induljon el, akinek halaszthatatlan az útja. A hideg miatt a román kormány kedden délelőtt határozatot fogadott el, amelyben felhatalmazza a villamos rendszert irányító Transelectrica vállalatot arra, hogy ha a hazai energiaszükséglet úgy kívánja, ideiglenesen állítsa le az áramexportot. A hószünet szerdától ér véget a bukaresti óvodákban és iskolákban.

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu
A szeles helyeken több méter is lehet a hó - kattintson a fotóra!

Kétméteres hó van a Kárpátokban

A hetek óta tartó havazás jól jön viszont a túrázóknak és a síelőknek. A Fogarasi-hegység drótkötélpályás felvonóval is megközelíthető gleccsertava, a Balea partján például 171 centiméteres hó várja a kirándulókat 2040 méteres magasságban. A Bucsecs-hegység csúcsán, az Omun 96 centiméteres a hó, a síterepeiről ismert Szinaján és Predeálon 110, illetve 83 centiméter (a két síközpont most Brassóból közelíthető meg a legkönnyebben).

A kemény tél miatt fellendült a parajdi sóbánya forgalma, ahonnan a múlt héten mintegy ezer tonna sót szállítottak naponta az utak hó- és jégmentesítéséhez. Az ország többi sóbányájához képest a székelyföldi üzem környékén nem akadozik a közlekedés - mondta Sebestyén József műszaki igazgató a Krónika kolozsvári magyar napilapnak.

Valóban több hó hullt eddig Romániában az 1961 és 1990 között mért átlagokhoz képest, de szó sincs arról, hogy megdőltek volna a történelmi téli csapadékrekordok - mondta Roxana Bojariu klímakutató a francia nemzetközi rádió, az RFI román nyelvű adásában nyilatkozva. A szakember szerint egyszerűen arról van szó, hogy az utóbbi évtizedekben az enyhébb, többször igen meleg telekhez hozzászokva a romániai lakosságnak úgy tűnik, hogy most rendkívüli helyzet állt elő.

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu
Kattintson a képre!

A klímakutató szerint a faluszéli épületeket a síkvidéken azért borította be egészen a tetőig a hófúvás, mert számos település környékén kivágták a fákat, bokrokat, amelyek ilyen időben természetes hófogót képeztek volna. A meteorológiai intézet munkáját több politikus is kifogásolta az utóbbi héten, azzal vádolva, hogy nem adták ki a legmagasabb fokú, piros riasztást a havazás miatt.

Bojariu szerint viszont a megbízható közigazgatással és infrastruktúrával rendelkező országokban még a mostaninál jóval komolyabb időjárási vészhelyzeteket is könnyebben átvészeli a lakosság. "A döntéshozóknak már a tél elején fel kellett volna készülniük a havazásra. Nem hiszem, hogy valami csoda folytán egyik napról a másikra rendelkezésre állt volna az összes szükséges munkagép és egyéb erőforrás, ha narancs helyett piros riasztást adunk ki" - mondta a román meteorológiai intézet munkatársa. Az INMH hosszú távú előrejelzése szerint különben februárban a kontinentális éghajlatnak megfelelő mennyiségű csapadék várható Romániában az országos átlagokat nézve.