Vágólapra másolva!
Embermagasságú hótorlaszok között zajlik az élet számos székelyföldi településen, Románia déli részén pedig kotrógépeket kellett bevetni a hó eltakarítására. Kárpátalján, a volóci járásban a katasztrófavédelmisek sem bírtak el az óriási hótorlaszokkal. Csehországban akadozik a közlekedés, több sífelvonót leállítottak.
Vágólapra másolva!

Az egész Kárpát-medencében továbbra is komoly gondokat okoz a havazás és a hideg. Kárpátalján falvakat vágott el a hó a külvilágtól és több út csak nehezen járható. A volóci járásban három hegyvidéki település több mint háromezer lakóját vágta el a hó a külvilágtól. Olyan magas hótorlaszok alakultak ki a környéken, hogy a katasztrófaelhárítás járművei sem tudtak áthatolni rajtuk, ezért csütörtökön a szomszédos Lviv (Lemberg) megyéből kölcsönöznek speciális technikát, hogy biztosítani tudják az elszigetelt falvak élelmiszer- és gyógyszerellátását.

A szerdán egész nap szakadó hó gondokat okozott az Ungvár környéki utakon és csak nehezen volt járható az Ungvár és Munkács közötti autóút az elakadt és vontatásra váró járművek miatt. A técsői járási Királymezőre (Uszty-Csorna) vezető utat lavina torlaszolta el, de több órás munkával sikerült újraindítani a közlekedést. A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye közlekedésrendészete (DAI) arra kéri a lakosságot, hogy autóval senki ne induljon útnak, amíg nem javulnak az útviszonyok és az időjárás.

Forrás: MTI/ Egyed Ufó Zoltán
Hótorlaszok Székelyvarságon - nézze meg a többi fotót a romániai hóhelyzetről!

Újabb havazás és erős szél Erdélyben

Ezúttal Erdély térségére közölt a havazás és az erős szél miatt elsőfokú figyelmeztető előrejelzést a Román Meteorológiai Intézet (INMH). Péntek délutánig további 10-15 centiméter friss hóra kell számítani a magyar-román határtól nagyjából a Vajdahunyad-Beszterce vonalig keletre. Nagyobb havazásra az Erdélyi-szigethegységben és a Keleti-Kárpátokban, a Radnai-havasokban kell számítani.

A szigethegység legmagasabb pontján, a Vigyázó (Vlegyásza) csúcson 107 centiméteres a hó, a sóbányájáról híres székelyföldi Parajd község közelében, a Bucsin-tetőn 102 centiméter. A Fogarasi-havasokban és a Bucsecs-hegységben magas lavinaveszélyre figyelmeztet az INMH, mert a friss hóréteg alatt a korábbi rétegek is gyenge kötöttségűek. A Balea-gleccsertónál 183 centiméteres a hó.

Temesvár, Arad, Nagyvárad és Szatmárnémeti térségében 50-60 kilométer/órás széllökések lesznek. Péntekre virradóan ráadásul -15 Celsius-fok alá csökken a hőmérséklet, és napközben sem lesz melegebb -7, 0 foknál a borús, felhős időben.

A Székelyföldön és a havazástól leginkább sújtott Kárpát-kanyarban is a hótorlaszok, hóátfúvások miatt van a legtöbb gond. Székelyvarságon például embermagasságú torlaszok is vannak, akárcsak a Kárpátokon túli falvakban, ahol markológéppel kell utat vágni az autóknak. Továbbra is valamivel több, mint száz település van elvágva a hó miatt Bukaresttől északkeletre. Négy főúton nem lehet közlekedni a hó miatt az erdélyi Székelyhíd és Margitta környékén, további tizennégy főút le van zárva a 3,5 tonnánál, illetve 7,5 tonna nehezebb tehergépjárművek előtt.

Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement
Dél-Romániában sok helyen nem elég a lapát - kattintson a fotóra a galériáért

Három évtizede nem volt ekkora hó Szlovákiában

Évtizedes hórekordok dőltek meg Szlovákiában csütörtök reggelre - közölte a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet. A legrégibb, 1984-es rekord az északnyugat-szlovákiai Cadcában dőlt meg, ahol csütörtökre virradóra 60 centiméter hó hullott. Hasonló a helyzet az egész régióban, a cadcai járás huszonhárom települése közül húszban rendkívüli helyzetet hirdettek.

Harminc centiméteres rekordhavat jelentettek még a közép-szlovákiai Privigyéről és Belusáról is. Az előrejelzések szerint csütörtökön és pénteken újabb rekordok is megdőlhetnek, mert néhány déli régiót leszámítva szinte az egész országban folyamatosan havazik.

Az ország északi részén, a hegyi térségekben több átjárót teljesen vagy részlegesen le kellett zárni a forgalom előtt. A zsolnai járásban csütörtök reggeltől átmenetileg az összes hegyi határátkelő le van zárva a teherforgalom előtt. A certovicai hegyi átjárónál teljesen leállították a forgalmat, mivel több lavinaomlásra is sor került. Másodfokú meteorológiai figyelmeztetés van érvényben Árva, Liptó, Túróc és a Felső-Garam mente térségeiben, valamint a Szepességben.

Lezárják a sífelvonókat a Tátrában

Csehországban éjféltől lezárták a cseh-lengyel közúti határátkelőket az Óriáshegységben (Krkonose) a tehergépkocsik és kamionok előtt. A hegységben az éjjel további mintegy 40 centiméternyi hó hullott; Jablonec mellett egy reggeli helyi vonat elakadt a hóban, s az utasokat tűzoltók mentették ki.

A cseh-német határátkelők csak nehezen megközelíthetőek, mert az utak szélén számos elakadt kamion akadályozza a forgalmat. Továbbra is nagyon nehezen járható a magyarok által is gyakran használt Prága-Brünn (D1) autópálya Cseh-morva Fennsíkon (Ceskomovarská vysocina) fekvő szakasza Jihlava és Humpolec városok környékén. A rendőrség felszólította a lakosságot, hogy csak a legszükségesebb esetekben üljenek a volán mögé. A viharos szél miatt leállították a drótkötélpályás felvonókat Ótátrafüreden, Tátralomnicon és a Csorba-tónál.

Újabb hidegrekordok dőltek meg Bulgáriában
Szerda reggel vált érvénytelenné az 1934-es fagyrekord a bulgáriai Knezsa városában: az ország északkeleti részén fekvő településen -21,5 Celsius-fokot mértek. Példátlanul alacsony, -17,4 fokos hőmérsékletet mértek Szilisztra városában. Plovdivban is rendkívül hideg volt, 13-at mutatott a hőmérő, míg a fővárosban, Szófiában -16 fok volt. A meteorológusok azt kérik a lakosoktól, hogy lehűlés és megfagyás elkerülése érdekében legyenek nagyon elővigyázatosak. A bulgáriai erős fagyok jól láthatók a NASA Terra műholdjának adataiból készült térképen is.