Több kártevőre készülnek a borászok az enyhe tél miatt

Vágólapra másolva!
A szőlőtőkéket csak a tartósan mínusz 15 fokos fagyok károsítják, de az enyhébb fagyok hasznosak, mert elpusztítják a kórokozókat és a kártevőket. Ez különösen az organikusan művelt birtokok számára fontos.
Vágólapra másolva!

Gondokat okoz szakemberek szerint az enyhe téli időjárás a szőlőültetvények megművelésében. Lőrincz György, a 2009-es év bortermelője elmondta: negyvenkét hektáros ültetvényükben már két hónapja metszik a szőlőt, hogy optimális időben végezhessenek a munkálatokkal.

Nemcsak a puha talajjal vannak gondjaik, hanem fel kell készülniük több kórokozó és kártevő megjelenésére is meleg tél miatt. Ez részükről több odafigyelést és a növények ellenálló képességének növelését követeli meg, mivel nem hívei a vegyszeres kezelésnek - magyarázta a St. Andrea szőlőbirtok vezetője.

A cél az organikus szőlőkultúra kialakítása, amit a birtok egyharmadán már sikerrel meg is valósítottak. A közeledő hidegebb időjárásnak örülnek - mondta -, mert a szőlőtőkéket csak a tartósan mínusz tizenöt Celsius-fok alatti hőmérséklet károsíthatja.