Vágólapra másolva!
Az egyik áldozat a hóba szorult mentőben halt meg, mert a vastag hóréteg továbbra is akadályozza a közlekedést. Bulgáriában mínusz 20 fokos fagy várható a szibériai légtömegek miatt.
Vágólapra másolva!

Négyen haltak meg eddig Romániában az erőteljes havazás és hóvihar miatt - jelentette be Bukarestben Raed Arafat egészségügyi államtitkár. Elmondása szerint a haláleseteknek csak egy részét okozta a fagy, előfordult olyan helyzet is, amikor az egészségügyi ellátásra szorulókat az időjárási viszonyok miatt nem tudták idejében kórházba szállítani. Egy személy például a hóba szorult mentőben vesztette életét.

Románia legnagyobb részén pénteken már nem volt hóvihar. A csapadék azonban nem szűnt meg, így a vastag hóréteg helyenként továbbra is fennakadásokat okoz a közlekedésben. Pénteken a déli órákban még 39 országúton voltak olyan szakaszok, ahol nem lehetett közlekedni. Az állami vasúttársaság, a CFR hatvan vonatjáratot törölt. A bukaresti meteorológiai intézet (ANM) előrejelzése szerint az ország déli részén mínusz 5 és mínusz 10 Celsius-fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Erdélyben is fagyos-felhős idő lesz, kora délután is csak -6, -12 fokig melegszik fel a levegő.

Az előző két napban az erőteljes havazás és hóvihar miatt Szerbia és Bulgária több régióban is megbénult az élet. Ez utóbbi országban pénteken már megindult a közlekedés a csütörtöki nagy havazás után, de a meteorológiai intézet szibériai légtömegeket jelzett előre: péntek éjjel mínusz 12 fokos, a jövő héten mínusz 15-20 fokos fagy várható éjszakánként

A szerda óta tartó erőteljes havazás miatt helyenként a két métert is elérte a hóréteg vastagsága az ország északkeleti részében. Pénteken elállt a havazás. A hatóságok visszavonták a vörös riasztást. Az utakat megtisztították, délre helyreállt a kamionközlekedés. A Dunai-síkságon egyes utak azonban továbbra is járhatatlanok.

A riasztás továbbra is érvényes Szófia térségében, ahol nyolc település van elvágva a külvilágtól, továbbá Lovecs és Rusze megyében, valamint Pazardzsik és Szmoljan hegyvidékein. Pénteken még mindig 200 település volt áram nélkül. Három megyében továbbra is zárva vannak az iskolák.