Új űrfelvételen látható a hatalmas antarktiszi repedés

Pine Island Glacier, hatalmas repedés a gleccseren, Antarktisz
Vágólapra másolva!
Először közölt műholdfelvételt a NASA az évtized antarktiszi jégleválásáról, ami a Pine-szigeten megy végbe. A kisebb megyényi jégtábla nem a klímaváltozás miatt szakad le.
Vágólapra másolva!

A Terra műhold ASTER műszerével (a hőkibocsátást és hővisszaverődést érzékelő radiométerrel) készült felvételen a harminc kilométer hosszan elnyúló, nyolcvan méter szélességű repedés látható. Amint a repedés végigér a gleccseren, a körülbelül 900 négyzetkilométeres jégtábla leválik a Nyugat-Antarktiszról - várhatóan a területe valamivel kisebb lesz, mint kétszer Budapest.

Forrás: NASA
A műholdképen látható terület nagyjából 52 kilométer széles és 44 km magas - nézze meg nagyban a fotóra kattintva!

Az új jéghegy kialakulását gyakorlatilag élőben figyelhették meg a repülőgépes felderítést végző kutatók 2011 novemberében. A mélyülő gleccserszakadékot tavaly szeptember végén fedezték fel. A jégleválás nem a klímaváltozás következménye Michael Studinger, a NASA IceBridge (Jéghíd) nevű kutatási programjának munkatársa szerint. "Az ilyesmi ciklikus esemény, amelyre bizonyos időközönként kerül sor. A legutóbbi nagy jéghegyleválás 2001-ben következett be, tehát várható volt, hogy valami hasonló fog történni a közeljövőben" - mondta a kutató.