Rekordmeleg volt 2011 Oroszországban

Vágólapra másolva!
A három legmelegebb év egyike volt 2011 Oroszországban 2011 az időjárási adatok rögzítésének 1891-es kezdete óta. Szibériában nem volt ilyen meleg a mérések kezdete óta.
Vágólapra másolva!

A legmelegebb év a 2007-es volt, azt követi a 2005-ös - ezekhez képest az éves átlaghőmérséklet 2011-ben csak 0,4, illetve 0,1 Celsius-fokkal maradt el Oroszországban, közölte a moszkvai meteorológiai szolgálat. Rendellenesen meleg időjárást lehetett tapasztalni az Északi-sark vidékén, ahol a Tajmir- és Jamal-félszigeten az éves középhőmérséklet 4-5 Celsius-fokkal volt magasabb a megszokottnál.

Oroszország egészében magasabb volt az éves átlaghőmérséklet a normálisnál, kivéve egyes területeket a déli, észak-kaukázusi és Volga menti szövetségi körzetekben. Szibériában a tavalyi volt a valaha mért legmelegebb év, ami azért fontos fejlemény, mert az örökké fagyott (permafroszt) talaj felengedése miatt erős üvegházhatású metán kerül a légkörbe.

A kontinensnyi országban érezhetően magasabb volt a hőmérséklet tavasszal és a nyár első felében, valamint októberben. Júliusban szokatlanul meleg volt, kivéve az Ural vidékén és Szibériában. Oroszország európai részén, valamint a Távol-Keleten ez a nyári hónap volt az egyik legmelegebb az orosz időjárás-megfigyelés egész történetében.