Hó nélkül jönnek a nappali mínuszok

Vágólapra másolva!
Kifejezetten fagyos, de napsütéses és száraz időjárás lesz a jövő héten, havazás nem valószínű. Hideg és száraz levegő szivárog be kelet felől a Kárpát-medencébe. A hét végére néhol nappal is csak -10 fok lesz a hóval borított területeken.
Vágólapra másolva!

Vasárnap a Dunántúlon lesznek felhősebb területek, keleten valószínű több napsütés, csapadék nem várható. A keleti szél helyenként megélénkül. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -5, -10 Celsius-fok között változik, de a havas területeken ennél hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2, +3 fok között alakul.

Téliesen hideg, de napsütéses és száraz időjárás lesz a következő héten. Hétfőn a derül időben időnként megélénkül az északkeleti, keleti szél. A hőmérséklet hajnalra -6, -14 fokra csökken, a legmagasabb nappali hőmérséklet +1, -4 fok között alakul.

Keddtől fokozatosan hűl a levegő, a jövő hét végére néhol nappal is csak -10 fok lesz a hóval borított területeken. A hideg nappalok mellett egyre keményebb fagyokra kell számítani éjszakánként: kedden -15, -8 fokig hűl a levegő, csütörtökön és pénteken -17, -10 fok lesz a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet.

A jövő héten anticiklon alakítja Magyarország időjárását, száraz, kontinentális levegőt hozva magával. A sízőknek emiatt meg kell elégedniük az eddigi hóval: néhány jelentéktelen hóeséstől nem várható csapadék a magasabban fekvő területeken, viszont negatív hőmérsékleti rekordok sem várhatóak. A havazás esélye legkorábban a rákövetkező hét végén nő az előrejelzés szerint - mondta Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A magasnyomású rendszer középpontja Oroszország északi részén van. Az anticiklon délnyugat felé, a Balkán-félszigetig terjed, de még Közép-Európa és Skandinávia időjárására is hatással van. A területén eseménytelen az idő, számottevő csapadék sehol sincs. Rendkívül hideg légtömeg helyezkedik el itt, a csúcshőmérséklet Kelet-Európában -10 fok alatt alakul, egyelőre csak a Kárpát-medencében és a kontinens déli részén emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. A Kelet-európai-síkság északi részén, a hosszú sarkvidéki éjszakán -30 fok van a derült ég alatt.