Felszámolja az alpesi réteket a globális fölmelegedés

A Jungfrau (balra) a Männlichen-csúcsról, Alpok
Vágólapra másolva!
A klímaváltozás jóval erősebb hatást gyakorol a magashegyi növényzetre, mint azt eddig feltételezték. A békésen legelésző marhacsordák, a zergék és mormoták élőhelyéül szolgáló vadvirágos réteket szerte Európában kietlen sziklarengeteggé csupaszíthatja az aszályosodás és az erózió.
Vágólapra másolva!

Harminckét tagú nemzetközi kutatócsoport azonos módszerrel első ízben térképezte föl Európa magashegységeiben a réteket, hogy megállapítsa, az egyes növénytársulásokat miként befolyásolja a klímaváltozás miatt emelkedő átlaghőmérséklet. A Nature Climate Change folyóiratban közzétett tanulmányuk végkövetkeztetése, hogy a havasi rétek néhány évtized alatt teljesen eltűnhetnek.

A Bécsi Egyetem és az Osztrák Tudományos Akadémia kutatói tizenhárom ország szakembereit koordinálták, akik Európa-szerte hatvan magashegyi területen begyűjtött 867 mintát vizsgáltak meg 2001-ben, majd az egész felmérést pontosan megismételték 2008-ban. A változás lényegét abban látják, hogy a hidegtűrő növényeket mind jobban kiszorítják a melegkedvelő fajták.

"Számítottunk arra, hogy több lesz az alacsonyabban fekvő, enyhébb klímájú régióból származó növény, de arra nem voltunk felkészülve, hogy ilyen rövid idő alatt ekkora változást tapasztalunk" - mondta Michael Gottfried, az alpesi növénytársulásokat monitorozó GLORIA program munkatársa. "A havasi növényfajták helyét törpenövésű cserjék foglalják el a következő évtizedekben" - tette hozzá.

A témában valaha készült legnagyobb és legátfogóbb tanulmány közvetlen kapcsolatot von az emelkedő nyári átlaghőmérséklet és az alpesi növénytakaró változása között. Erre az eredményre jutott számos korábbi regionális felmérés is, de a kontinens egészére csak most igazolták a feltételezést. A termofilizációnak elnevezett "növénycserében" az a legijesztőbb a kutatók szerint, hogy Európa minden vizsgált pontján észlelték, függetlenül a magasságtól (az erdők szintjén éppúgy jelentkezik, mint a hegycsúcsokon) és a földrajzi szélességtől, Skóciától egészen Kréta szigetének magasabb ormaiig.

"Kutatásunk bizonyította, hogy a klímaváltozás a bioszféra peremén is érzékelteti hatását - mondta a GLORIA program elnöke, Georg Grabherr. - A termofilizációt képtelenek vagyunk befolyásolni, az alkalmazkodás sem járható út. Egyedül a globális fölmelegedés ütemének csökkentése vezet eredményre ahhoz, hogy megőrizzük a természeti örökségünket."