Viharciklon söpört végig Nyugat-Európán

Vágólapra másolva!
Hollandiában több száz embert kellett kitelepíteni a heves széllökésekkel járó viharciklon miatt. Egész Belgiumra narancssárga figyelmeztetés érvényes, a Rajna magas vízállása Köln városát fenyegeti Németországban.
Vágólapra másolva!

Több hollandiai falu lakosságát ki kellett telepíteni a nyugat-európai viharciklon miatt. Groningen környékén, Tolbertben viszont a farmerek egy része annak ellenére sem hajlandó magára hagyni állatait, hogy a település közelében gátszakadás fenyeget a viharos időjárás miatt. Hollandia tengerpartján több helyen árvízveszély van - tudósít a BBC.

Észak-Hollandiában az utóbbi napokban annyi csapadék volt, mint egyébként egy egész hónap leforgása alatt; több millió liter vizet kellett a gátak mögül a tengerbe szivattyúzni. A magas vízállás miatt tizenegy hajó nem tudott kikötni a rotterdami konténerkikötőben.

Belgiumban az egész országra narancssárga figyelmeztetést adott ki a meteorológiai intézet a várhatóan károkat okozó viharos időjárás miatt. Ideiglenesen szerda reggel le kellett zárni a Dánia és Svédország közötti Öresund hidat.

Nagy-Britannia északi vidékein 178 kilométer/órás széllökéseket mértek. Németországban is előfordult 133 km/órás széllökés. A Rajna magas vízállása Köln városát fenyegeti, a meteorológusok pedig arra figyelmeztetnek, a magasabban fekvő területen bőséges havazás várható. Észak-Franciaországban több ezren maradtak áram nélkül, mert a szélvihar megrongálta a vezetékeket.