Dermesztő fagyok jönnek jövő héten

Vágólapra másolva!
A hétvégén még viszonylag meleg idő lesz, de jövő hét közepére kemény fagyok várhatók, nappal sem lesz melegebb -2, -6 foknál. Folyamatosan hideg levegő áramlik Magyarország fölé észak, északkelet felől.
Vágólapra másolva!

A hétvégén még felmelegszik nulla fok fölé a levegő délre, kora délutánra, de fokozatosan egyre fagyosabbá válik az idő. Hétfőn és kedden 0, -5 Celsius-fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet, fagyni fog nappal is.

Szerdán már a legmelegebb régiókban is csupán -1 fok lesz, a hidegebb vidékeken pedig -6. Csütörtökön tovább erősödik a fagy: nappal sem lesz melegebb -2, -7 foknál, és hajnalban igazi téli hidegre kell számítani. A leghűvösebb térségekben -16 fokig süllyed a hőmérséklet, de másutt sem lesz melegebb -9, -10 foknál.

Ilyen az idő vasárnap estig

Pénteken többnyire napos idő várható, késő este -1, -6 fok valószínű. A Dunántúlon délután megnövekszik a fátyolfelhőzet, a Duna-Tisza közén pedig felhős időszakok is lehetnek. Néhol hószállingózás is előfordulhat. Napközben mérsékelt lesz a változó irányú szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2, +2 fok között várható.

Szombaton nagyrészt napos időre lehet számítani, de a Dunántúlon és északkeleten felhős időszakok is lehetnek. A hőmérséklet hajnalban általában -5, -10 fok között alakul, de a hóval borított, derült területeken -10 fok alatti értékek is előfordulnak. Kora délután -2, +2 fokra számíthatunk. Számottevő csapadék sehol sem valószínű. Helyenként megélénkül a délkeleti, keleti szél .

Vasárnap a Dunántúlon fátyolfelhős, másutt derült lesz az ég. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -5, -10 fok között változik, de a havas területeken ennél hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet +2, -3 fok között alakul. Csapadék nem várható, itt-ott megélénkül a keleti szél.

Forrás: OMSZ

A derült és hideg időjárást az okozza, hogy egy kelet-európai anticiklon peremén száraz levegő áramlik Magyarország fölé. Az anticiklonok olyan, akár több ezer kilométerre elnyúló légköri képződmények, amelyekben a légnyomás magasabb, mint a környező területeken. Az anticiklon belsejébe, a kifelé távozó levegő helyére a magasból érkezik az utánpótlás, így leszálló, szárító, ezért felhőoszlató hatású légmozgások alakulnak ki. Télen az ilyen területen gyakran van köd és rétegfelhő, az alsóbb légrétegekben a gyenge légmozgás miatt hideg levegő halmozódik fel. Az ilyen időjárási jelenségek időnként nagyon hosszú ideig fennmaradnak.

Csöppet sem szokatlanok ezek a mínuszok

Bár a következő napok meglehetősen fagyosak lesznek, a napi minimum mégsem számít különösebben alacsonynak. Január utolsó napjait nézve a hidegrekordok -20 fok alatt vannak, sőt 1954. január 29-én -27,6 fokot mértek Nyíregyházán. Ugyanakkor volt már tavaszi meleg is január végén: a maximumhőmérséklet rekordjai +15, 20 fok között változnak.

Érösszehúzódást okoz a hideg

A kontinentális száraz és tiszta levegő jót tesz a közérzetnek, de érdemes figyelni a réteges öltözködésre, különösen a túrázóknak. A hideg levegőben összehúzódnak az erek, ezáltal rosszabb lesz a bőr vérellátottsága, amely hamarabb kiszárad, mint máskor. A rosszabb vérkeringés miatt a végtagok gyors kihűlhetnek. A levegő alacsony páratartalma miatt pedig a felsőlégúti hurutos megbetegedések esélye növekszik, hiszen a nyálkahártya kiszáradhat.