Több helyen lesz havazás szombaton

Vágólapra másolva!
A hét végén a környező országokban változékony időre lehet számítani. Egy melegfront után szombaton hidegfront éri el a térséget, a jövő hét első napjaiban pedig anticiklon határozza meg az időjárást. A Kárpát-medencében számottevő csapadék nem várható, csupán az erdélyi területeken lehet hóesés. Ezzel ellentétben az Alpok északi lejtőin akár kiadósabb havazást is okozhat a hétvégi hidegfront. A hőmérséklet csúcsértéke vasárnapig jellemzően fagypont körül, a jövő hét első napjaiban pedig kevéssel afelett alakul.
Vágólapra másolva!

Szombaton is erősen felhős, borult égre van kilátás, nyugaton csak helyenként valószínű eső, másutt viszont több helyen lesz havazás, a középső megyékben havas eső, ónos eső is előfordul. A hőmérséklet kora délután 0, +7 fok között valószínű.

Vasárnap már csak kevés felhőre számíthatunk, számottevő csapadék nem valószínű. Északira, északnyugatira fordul, és főként a Dunántúlon megerősödik a szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke +2, -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2, 7 fok között alakul.

A következő napokban melegedés zajlik mind a magasabb légrétegekben, mind a talaj közelében. Ezért a melegfrontokkal együtt járó tünetek - vérnyomás-ingadozás, fejfájás, migrén - erősödésére számíthatnak az arra érzékenyek. Nőhet a reakcióidő, csökkenhet a koncentrálóképesség.

Bár a karácsonyt legtöbben a családjukkal otthon töltik, ne feledkezzünk meg ekkor sem a rendszeres testmozgásról. A szabadban tervezett sétát csapadék nem akadályozza, és a jelenleg még többfelé csúszós utakon, járdákon is megolvad a jég.

A karácsony előtti napok napi hőmérsékleti rekordjait nem közelíti meg az időjárás, hiszen a hajnali órák hőmérséklete a 2001 december 24-én Lentiben mért -26°C-tól, a délutáni órák hőmérséklete a 2009 december 26-án Sellyén mért 21,8°C-tól is igen messze lesz.

Forrás: AFP

A médiában többfelé is visszhangot kapott a Baja-Csávolyon mért -15,6°C-os hajnali hideg. Vizsgáljuk meg tehát, mi okozza az erős éjszakai fagyokat!

Általánosságban elmondható, hogy hótakaró nélkül még a teljesen felhőmentes, hosszú téli éjszakákon is csak ritkán és kevés helyen zuhan -10 fok alá a hőmérséklet. Erre volt is példa november 17-18-án, amikor a száraz, kontinentális eredetű levegőben hajnalra országosan -5, -10 fok közé hűlt le a levegő. Az igazán erős fagyokhoz azonban elengedhetetlen a hóval borított felszín. Talán sokak számára ismeretes, hogy a hó jól szigeteli a hőt, így az alatta levő vetést megóvja a kemény fagyoktól. Amennyire jó a hőszigetelő képessége, éjszaka legalább akkora mértékben illan el külső felszínéről a napközben összegyűlt kevés hőmennyiség. Mivel a kisugárzott hőmennyiség alig pótlódik a talaj felől, ezért erősen le tud hűlni a levegő. Érdekességképpen megjegyezhetjük, hogy a "szibériai hideg" is azért tud kialakulni, mert vastag hóréteg takarja a földet, ráadásul a magas földrajzi szélesség következtében alig éri napsugárzás a talajt. Az extrém körülményeknek köszönhetően jelenleg is -40, -50 fokot mérnek több észak-oroszországi állomáson (például Verhojanszk 45,9°C, Ojmjakon 50,3°C).

Egy másik, sokakat izgató kérdés az, hogy nálunk fehér lesz-e a karácsony? A legfrissebb előrejelzések szerint csupán kisebb körzetekben számíthatunk hótakaróra Szenteste, illetve karácsony napjain, hiszen melegedés zajlik a légkörben. A már lehullott hó lassanként olvadni kezd, párolog; friss hóréteg kialakulására pedig csak szombaton, és akkor is inkább keleten számíthatunk.

Pátkai Zsolt meteorológus