Vágólapra másolva!
Bőséges csapadékra kell számítani csütörtök délután Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A villámlással járó zivatarokat egy markáns atlanti ciklon hosszan elnyúló frontrendszere okozza.
Vágólapra másolva!

Villámlásra is kell számítani csütörtök délután és este Dél-Magyarországon a zivatarok miatt. Bőséges csapadék várható a Nagykanizsa-Nyíregyháza tengely mentén, különösen Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Itt területi átlagban 20 mm körüli, helyenként ezt a mennyiséget meg is haladó csapadék valószínű - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Délutántól a szél egyre többfelé északnyugatira fordul, és a Kisalföldön meg is erősödhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 5 és 10 fok között alakul.

Az esős, borult időt egy hullámzó frontzóna okozza, ami csütörtökön éri el a Kárpát-medencét. Az Atlanti-óceán északi része fölött markáns ciklon örvénylik, amelynek hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszere a Baltikumtól a Germán-Lengyel-alföldön át egészen az Ibériai-félszigetig húzódik. A frontrendszer mentén sok a felhő, többfelé esik az eső, záporeső.

Ugyanakkor a Földközi-tenger medencéjében jobbára anticiklonális hatások érvényesülnek, ezért arrafelé általában kevesebb a felhő, és csapadék sem alakul ki. Ott a legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 20 fok között változik. Ezzel szemben a Kelet-európai-síkságon és a Skandináv-félsziget északi részén fagyos az idő, helyenként egész nap -10 fok alatt marad a hőmérséklet, túlnyomóan borult az ég, és szórványos havazásról, hózáporról érkezik jelentés.