"Zöldebb a versenytársaknál" az amazonasi óriáserőmű

Vágólapra másolva!
Környezetbarátabb aszénalapú energiatermelésnél, a megújuló energiaforrásokra épülő többi megoldásnál pedig olcsóbb lesz az Amazonas szívében épülő gigantikus méretű Belo Monte vízi erőmű, állítják brazil szakértők.
Vágólapra másolva!

A 11 milliárd dollárból épülő amazonasi erőművel ellentétben az egyéb energiatermelő megoldások "nagyobb környezeti hatással járnak, és nem képesek kielégíteni az ország következő években várhatóan megnövekvő villamosenergia-igényét" a Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem szakértőinek tanulmánya szerint. "A tanulmányból egyértelműen kiderül, hogy a vízi erőmű költséghatékonyabb megoldást kínál a többi energiaforráshoz képest" - mondta az egyetem munkatársa, Nivalde Jose de Castro.

Az Amazonas Xingu mellékfolyójára tervezett hat kilométeres gát miatt évtizedeken át folytak a jogi csatározások, és nemzetközi szinten is sokan felszólaltak a megépítése ellen. Az Oscar-díjas filmrendező, James Cameron nem zárta ki, hogy az esőerdő bennszülött törzsei akár erőszakhoz is folyamodnak az építkezés megakadályozásáért, a kormány azonban egyértelműen a beruházás mellett áll.

Az építkezés 500 négyzetkilométernyi területet ölel fel a Xingu folyó mentén. A beruházás várhatóan 20 ezer embernek ad majd munkát, és 16 ezer ember kitelepítésével jár majd. A helyi vezetés ígéretet tett rá, hogy minimalizálni fogja a duzzasztó környezeti és társadalmi hatását, és gondot fordít arra is, hogy a beruházás nem fogja érinteni az őslakosok területeit. A létesítmény várhatóan 2015-ben kezdi meg az áramtermelést.

A több mint 11 ezer megawatt teljesítményű létesítmény megépülése után a világ harmadik legnagyobb vízi erőműve lesz a kínai Három Szoros és a brazil-paraguayi Itaipu után.