Borult-esős idő lesz szombaton

Vágólapra másolva!
Általában borult vagy erősen felhős idő várható szombaton és vasárnap. Változékony idő lesz egész hétvégén a Kárpát-medencében: eleinte meleg-, majd hidegfront, később átmenetileg anticiklon lesz a szárazföld belseje felett.
Vágólapra másolva!

Szombaton túlnyomóan borult lesz az ég, csak este északon szakadozik fel a felhőzet. Főleg délen és keleten szórványosan várható kisebb eső, zápor. A déli szél helyenként megélénkül. A hőmérséklet hajnalban 1, 6, kora délután 5, 10 fok között valószínű.

Vasárnap hozzávetőleg a Győr-Szeged vonaltól északra többórás napsütés, másutt erősen felhős idő ígérkezik. A Dunántúl déli és nyugati peremén fordulhat elő kisebb eső. Gyenge vagy mérsékelt lesz a változó irányú szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke általában 0, +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4, 10 fok között alakul.

Szombaton melegfronti hatás érvényesül, majd estefelé északról hidegfront súrolja a Kárpát-medencét, vasárnap pedig átmenetileg nem várható fronthatás. Mindkét frontra érzékenyeket megviselheti az időjárás: sokaknál ingadozhat a vérnyomás, előfordulhat fejfájás, migrén. Hosszabbá válhat a reakcióidő, csökken a koncentrálóképesség. Alvási zavarok léphetnek fel. Vasárnap átmenetileg megnyugszik az időjárás.

A környező országokat nézve szombaton elsősorban Ausztriában, Szlovákiában, Ukrajnában és Romániában, vasárnap pedig inkább Romániában, Szerbiában, illetve Horvátországban borítja majd több felhő az eget, és ezekből a felhőkből szórványosan eső, zápor is hullhat, északkeleten a hegyekben havas eső, hó is lehet. A szél vasárnapra mindenütt csillapodik.