Front hátán front - ez a hétvége időjárása

Vágólapra másolva!
Különösen megviselhetik a frontérzékenyeket a gyorsan változó frontok. Változékony időre lehet számítani a hétvégén. Eleinte meleg-, majd hidegfront, később átmenetileg anticiklon lesz a szárazföld belseje felett; Magyarországon havas esőre, záporra kell számítani.
Vágólapra másolva!

Pénteken többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, kevés napsütés délen, délnyugaton lehet. Estétől északon kisebb eső, északkeleten esetleg havas eső is előfordulhat. A délnyugatira forduló szél időnként megerősödik. A csúcshőmérséklet általában 5, 10 fok között várható, északkeleten lehet ennél hűvösebb.

Szombaton túlnyomóan borult lesz az ég, csak este északon szakadozik fel a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. A nyugati, délnyugati szél helyenként megélénkül. A hőmérséklet hajnalban 1, 6, kora délután 5, 10 fok között valószínű.

Vasárnap északon időnként, délen gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, több-kevesebb napsütés is várható. Délen elszórtan várható eső, zápor. Többnyire mérsékelt lesz a változó irányú szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -2, +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4, 8 fok között alakul.

A távozó hidegfrontot melegfront, majd szombaton ismét hidegfront követi. Mindkét frontra érzékenyeket megviselheti az időjárás. Sokaknál ingadozhat a vérnyomás, előfordulhat fejfájás, migrén. Hosszabbá válhat a reakcióidő, csökken a koncentrálóképesség. Alvási zavarok léphetnek fel, de a vasárnap fronthatástól mentes lesz.

A mostani hétvégén nem dől meg hőmérsékleti rekord. Egyébként 1933-ban december 10-én Mosonmagyaróváron -23,0 fokig süllyedt a hőmérséklet hajnalra. 2006 december 9-én pedig Agárdon a maximum elérte a 18,2 fokot.

Ilyen az idő Magyarország környezetében

Szombaton elsősorban Ausztriában, Szlovákiában, Ukrajnában és Romániában, vasárnap pedig inkább Romániában, Szerbiában, illetve Horvátországban borítja majd több felhő az eget, és ezekből a felhőkből szórványosan eső, zápor is hullhat, északkeleten a hegyekben havas eső, hó is lehet. A szél vasárnapra mindenütt csillapodik.

A kertekben már sok tennivaló nincs. A fóliasátrak energiaigénye lényegesen nem változik. A hétvégén sem markáns lehűlés, sem felmelegedés nem várható. A változékony idő mellett a hétvégén inkább vasárnapra érdemesebb sétát tervezni.

Változékony idő volt a héten

Hétfőn az Észak-Európa feletti középponttal örvénylő hatalmas ciklon hidegfrontja elérte a Kárpát-medencét is. Felhőzetéből sokfelé hullott eső, záporeső. Ennek mennyisége a déli megyékben többfelé meghaladta 10 mm-t, helyenként a 20 mm-t, Bajáról pedig 27 mm-t jelentettek. A maximumhőmérséklet általában 9 és 15 mm között alakult. Kedden délnyugaton, nyugaton még több, keleten, északkeleten kevesebb volt a felhő, ott 4-7 órán át sütött a nap. Számottevő csapadékot nem jelentettek. Gyengült a nappali felmelegedés, kora délután 2 és 9 fok között volt a hőmérséklet. Éjszaka ismét megnövekedett a felhőzet, az északi határ mentén elvétve havas eső, hószállingózás is előfordult.

Szerdán nyugaton túlnyomóan borult, máshol változóan felhős idő volt. A csúcshőmérséklet többnyire 4 és 9, a tartósabban párás, ködös részeken csupán 1 és 3 fok között alakult. Késő délutántól északon, északnyugaton több helyütt eleredt az eső, záporeső. Éjjel jobbára borult idő volt, északon, majd egyre inkább délen és keleten esővel. Később felszakadozott, csökkent a felhőzet. Csütörtökön hazánk nagy részén kisütött hosszabb-rövidebb időre a nap, ugyanakkor egy markáns hidegfront hatására a felhőátvonulásokat helyenként záporok kísérték. Sokfelé megerősödött, sőt főleg a középső vidékeken viharossá fokozódott az északnyugati szél. A magasabban fekvő részeken egyes széllökések meghaladták a 100-110 km/órát.