Hét euró egy félóra a párizsi villanyautó-rendszerrel - videó

Vágólapra másolva!
Kéthónapos próbaüzem után elindult a párizsi elektromosautó-kölcsönző, az Autolib. A felhasználó a számára legközelebbi Autolib-ponton kiváltja a gépkocsit, és használat után egy másik kölcsönzőhelyen adhatja le. Az árszabási rendszer a bérbiciklik mintájára egyértelműen az egy óránál rövidebb utazásokat ösztönzi.
Vágólapra másolva!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=xD9qr39z91yBKex3

Bérautórendszer már létezik a világ több nagyvárosában, a francia újítás azonban a villanyautók teljesítményében rejlik: alig négy óra szükséges a konkurens kisautókénál ötször nagyobb teljesítményű, lítium-fém-polimer alapú akkumulátok feltöltéséhez. A kékmetál színű, négyüléses, háromajtós, GPS-szel felszerelt Bluecar egyszerre 250 kilométeres távot képes megtenni, végsebessége óránként 130 kilométer.

A Bluecar megvalósításának közel másfél milliárd eurós beruházását a francia Bolloré cég finanszírozta, amely a Pininfarina olasz autótervező-céggel közösen hozta létre az új elektromos miniautókat. A párizsi önkormányzat 35 millió euróval járult hozzá a beruházáshoz. A francia sajtó és környezetvédelemmel foglalkozó bloggerek korábban azért kritizálták a rendszert, mert drágább, mint taxiba ülni, és nem oldja meg a kevés parkolóhely problémáját.